• Teknikmagasinet har omkring 600 anställda i Norden. Foto: Bertil Ericson/TT

Teknikmagasinet ansöker om konkurs

Publicerad 15 januari 2020, kl 15:22

Butikskedjan Teknikmagasinet avbryter sin företagsrekonstruktion och ansöker om konkurs. Men det finns aktörer som är intresserade av att ta över verksamheten.

På onsdagen lämnade butikskedjan Teknikmagasinet, som har över 130 butiker spridda i hela Norden, in en ansökan om konkurs. Företaget har länge dragits med ekonomiska problem. 2017 inleddes en rekonstruktion, som avbröts när en ny ägare gick in med kapital. Men i juni 2019 krisade ekonomin åter och det blev nödvändigt med ännu en rekonstruktion - som dock inte kunde rädda verksamheten.

”Efter förhandlingar med kunder, finansiärer och intressenter kan styrelsen konstatera att förutsättningar för lyckad rekonstruktion ej längre finns och att bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder”, skriver företaget i sin konkursansökan, enligt Dagens Nyheter.

För att få ordning på ekonomin har prylkedjan stängt olönsamma butiker och satsat på mobilreparationer. Men åtgärderna räckte alltså inte till.

”Under 2019 har Teknikmagasinet genomfört en nysatsning och på kort tid blivit Nordens största mobilreparatör. Butikshandeln har dock drabbas av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror – samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande enligt Dagens Handel.

Vd Ulrika Göransson har dock förhoppningar om att verksamheten kan leva vidare genom att överlåtas till en annan aktör.

– I dag finns intressenter. Min förhoppning är att vi kan leva vidare, säger hon till TT.

Prylkedjan har omkring 600 anställda i Norden. På en fråga från TT vad som händer med dem svarar Ulrika Göransson.

– Det följer normala gången, men jag kan inte uttala mig utan sådana frågor måste tas med konkursförvaltaren.

Mikael Svensson, ombudsman på Unionen, har heller ingen information om vad som händer med de anställda. Men han ser positivt på uppgifterna om att det ska finnas en intressent som eventuellt är beredd att ta över verksamheten.

– Så länge det finns en intressent finns det hopp för de anställda.  Men det är en tuff situation för personalen, säger han.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Tidigare anställda begär Metro i konkurs

  Tre Unionenmedlemmar som varit anställda på tidningen Metro kräver att bolaget försätts i konkurs. På så sätt hoppas de kunna få ut den lön de har rätt till.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.