Annons
Annons
 • Illustration: Annelie Carlström

Teknikpanik?

Publicerad 11 december 2018, kl 10:50

Det är inte bara dina teknikprylar som måste uppdateras, även du måste uppdatera dig för att hålla jämna steg.

Ständigt pockar nya appar, system och tjänster på. Var och en för sig är det småpotatis men allt som allt är det omöjligt att hinna med. Du känner stressen över att inte helt behärska molntjänsten, vad som är synligt på Facebook, de nya kamerafunktionerna i den senaste smartphoneuppdateringen och hur var det nu med skrivarinstallationen? Din nalle, padda och laptop slukar glupskt allt du ger dem och deras uppmärksamhetsbehov är omättligt.

Forskaren Caroline Eklund vid Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola har några goda råd till dig med teknikpanik.

– Tänk efter vad som är viktigt för dig att kunna. Vad har du egentligen nytta av?

– Våga testa och misslyckas. Många äldre har varit med om att av misstag permanent förstöra saker. Så är det inte längre.

Att inte veta vad du ska välja bort är också en stressfaktor, eftersom du inte har koll på vad du missar.

– Jag brukar tänka att om jag har behov av det så kommer jag säkert att stöta på det igen.

På jobbet har du ett professionellt ansvar att kunna systemen som du arbetar i. Det ansvaret är inte bara ditt.

– Det viktigt är att din chef ger dig tid och möjlighet att sätta dig in i systemen. Det vinner alla på.

Och det finns hopp om framtiden:

– Jag tror inte att man kommer att behöva lära sig så många olika system och de kommer att bli mer integrerade med varandra. Redan nu märks det att appar försöker efterlikna varandra, säger hon.

Sofia Broomé
[email protected]
 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.

 • Läs även...

  Drabbad bransch ser ljusning

  Det ljusnar för evenemangsnäringen, en bransch som drabbades hårt av restriktioner under den pågående pandemin. Men lättnaderna är inte tillräckliga – än är det långt kvar till normala nivåer, enligt företrädare för branschen. 

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.