Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Telia säger upp 110 i Karlstad

Telia Sonera lägger ned sin privatkundtjänst i Karlstad och säger upp 110 personer. Stämningen är tryckt bland de som berörs. Unionenklubben har dock fått till en unik överenskommelse som gör att medarbetarna informeras om nedläggningen redan nu, ett halvår i förväg.
Linnea Andersson Publicerad 25 mars 2015, kl 07:15
Fredrik Persson / TT
Telia Sonera lägger ned privatkundtjänsten i Karlstad. Anledningen är att effektivisera verksamheten och förlägga kundtjänst på färre orter. Fredrik Persson / TT

Två veckor efter att Sony Mobile och Ericsson varslade sammanlagt 3 200 personer kommer ytterligare ett negativt besked för telekombranschen. Telia Sonera lägger ned sin kundtjänst för privatkunder i Karlstad och säger upp 110 personer från den 1 oktober i år. Anledningen är enligt Telia att företaget vill samla den privata kundtjänsten på färre orter än i dag för att effektivisera verksamheten och erbjuda bättre kundservice. Förra hösten meddelade Telia Sonera att man ska minska kostnaderna i Sverige och Finland med två miljarder kronor på drygt två år.

Av de 110 som förlorar sina jobb till hösten är drygt 60 Unionenmedlemmar. Agneta Ahlström, ordförande för Teliakoncernens riksklubb (Unionen-Tele), säger att situationen är unik i och med att arbetsgivaren redan nu informerar om vad som kommer att ske om sex månader. I samband med att Telia har drabbats av övertalighet vid tidigare tillfällen, har facket fört fram kritik och ifrågasatt att Telia inte kunnat förutse övertalighet innan det varit för sent. Ett faktum som facket nu tagit fasta på genom att uppmana Telia att informera medarbetarna så tidigt som möjligt om den planerade nedläggningen.

– Det är ett sorgligt besked oavsett om man får det ett halvår i förväg eller när det händer. Men från facket tycker vi att det är bra att medarbetarna får det redan nu eftersom de kan börja se sig om efter andra tjänster, innan de blir övertaliga, säger Agneta Ahlström.

Facket har dessutom förhandlat fram förteträde för de Karlstadanställda som söker sig till orter där privatkundtjänsten finns kvar. Samt att medarbetarna ska få hjälp av Telias flyttpolicy, som kan ge kostnadsersättning för flytt och dubbelt boende under en viss tid. Enligt Telia är det en stor rörlighet inom kundtjänst och Agneta Ahlström tror därför att det kan finnas chans till nya jobb på andra orter. Telias privata kundtjänst finns, förutom i Karlstad, i Stockholm, Göteborg, Luleå, Sundsvall och Norrköping.

Sedan beskedet nådde medarbetarna i måndags har stämningen varit tryckt. Unionen har haft tre förtroendevalda på plats under både måndagen och tisdagen som sitter i samtal med medlemmarna.

Telia Soneras företagskundtjänst i Karlstad berörs inte av nedläggningen. 

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.