Annons
Annons
 • Telia Sonera lägger ned privatkundtjänsten i Karlstad. Anledningen är att effektivisera verksamheten och förlägga kundtjänst på färre orter. Foto: Fredrik Persson / TT

Telia säger upp 110 i Karlstad

Publicerad 25 mars 2015, kl 07:15

Telia Sonera lägger ned sin privatkundtjänst i Karlstad och säger upp 110 personer. Stämningen är tryckt bland de som berörs. Unionenklubben har dock fått till en unik överenskommelse som gör att medarbetarna informeras om nedläggningen redan nu, ett halvår i förväg.

Två veckor efter att Sony Mobile och Ericsson varslade sammanlagt 3 200 personer kommer ytterligare ett negativt besked för telekombranschen. Telia Sonera lägger ned sin kundtjänst för privatkunder i Karlstad och säger upp 110 personer från den 1 oktober i år. Anledningen är enligt Telia att företaget vill samla den privata kundtjänsten på färre orter än i dag för att effektivisera verksamheten och erbjuda bättre kundservice. Förra hösten meddelade Telia Sonera att man ska minska kostnaderna i Sverige och Finland med två miljarder kronor på drygt två år.

Av de 110 som förlorar sina jobb till hösten är drygt 60 Unionenmedlemmar. Agneta Ahlström, ordförande för Teliakoncernens riksklubb (Unionen-Tele), säger att situationen är unik i och med att arbetsgivaren redan nu informerar om vad som kommer att ske om sex månader. I samband med att Telia har drabbats av övertalighet vid tidigare tillfällen, har facket fört fram kritik och ifrågasatt att Telia inte kunnat förutse övertalighet innan det varit för sent. Ett faktum som facket nu tagit fasta på genom att uppmana Telia att informera medarbetarna så tidigt som möjligt om den planerade nedläggningen.

– Det är ett sorgligt besked oavsett om man får det ett halvår i förväg eller när det händer. Men från facket tycker vi att det är bra att medarbetarna får det redan nu eftersom de kan börja se sig om efter andra tjänster, innan de blir övertaliga, säger Agneta Ahlström.

Facket har dessutom förhandlat fram förteträde för de Karlstadanställda som söker sig till orter där privatkundtjänsten finns kvar. Samt att medarbetarna ska få hjälp av Telias flyttpolicy, som kan ge kostnadsersättning för flytt och dubbelt boende under en viss tid. Enligt Telia är det en stor rörlighet inom kundtjänst och Agneta Ahlström tror därför att det kan finnas chans till nya jobb på andra orter. Telias privata kundtjänst finns, förutom i Karlstad, i Stockholm, Göteborg, Luleå, Sundsvall och Norrköping.

Sedan beskedet nådde medarbetarna i måndags har stämningen varit tryckt. Unionen har haft tre förtroendevalda på plats under både måndagen och tisdagen som sitter i samtal med medlemmarna.

Telia Soneras företagskundtjänst i Karlstad berörs inte av nedläggningen. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Anställda på Telia återgår till kontoret

  Under måndagen återgår en del av arbetsstyrkan till kontoret på Telia, där man redan har börjat planera möblering och ny teknik för att minska smittspridning i framtiden.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.