Testa dig själv: Är du mobilberoende?

Publicerad 6 december 2017, kl 13:45

När blir mobilanvändandet ett ohälsosamt beroende? Det finns inget universalsvar och det skiljer sig mellan olika människor. Men en tumregel är att utgå från vad du själv känner. Tycker du att det är mobilen och inte du själv som har makten – ja, då är det kanske dags att göra något åt saken. Här är några varningstecken på att du kan ha nomofobi.

* Du kollar mobilen allt oftare och längre.

* Du har tänkt att du borde använda mobilen mindre.

* Du känner oro om du inte är uppkopplad.

* Du tar med mobilen på toaletten.

* Du slösurfar utan att ha något särskild avsikt.

* Du kan inte låta bli mobilen på natten vilket gör att sömnen påverkas.

* Du använder mobilen när du är i samtal med andra människor.

 

text GERTUD DAHLBERG

Nomofobi

Nomofobi – No mobilephone phobia, det vill säga att känna oro när du inte kan använda mobilen – är ännu ingen vedertagen diagnos.

Lediga jobb
 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

 • Läs även...

  Dina barn jobbar inte här!

  Kollegan som pratar om sina fantastiska eller odrägliga barn. Inte på en (1) fikapaus, utan på nio av tio. Har du svårt att stå ut med snacket eller håller du på att dö av uttråkning? Då ska du läsa det här.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Motionärer tränar för att minska stressen

  Mer än en tredjedel av alla som tränar gör det för att minska sin stress. Det visar en ny rapport, som också avslöjar att Sverige klår Danmark och Norge när det gäller att träna för att prestera bättre på jobbet.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.