Annons
Annons
  • Hade Leia tjänat mer om hon inte varit tvillingsyster till Luke? Foto: AP Photo/ho/Mil Hollywood's Century/TT

Testosteron påverkar lönen för tvillingsyster

Publicerad 20 mars 2019, kl 13:28

Kvinnor betalar ett högt pris för att dela livmoder med en tvillingbror – 8,6 procents lägre lön till exempel. Nya studier visar att tvillingsystrar med bröder tjänar mindre än kvinnor som delat livmoder med en syster.

8,6 procentenheter – så mycket mer lön hade du kunnat ha om du som kvinna haft en tvillingsyster i stället för en tvillingbror. Nya studier, gjorda på runt 13 800 norska tvillingpar, visar också att kvinnor som delat livmoder med en bror i mindre utsträckning utbildar sig, gifter sig och skaffar barn, än kvinnor med en tvillingsyster.

Orsaken: testosteron. Kvinnor med en tvillingbror utsätts alltså för mer testosteron i livmodern vilket kan få negativa konsekvenser för deras inkomst och utbildning. I alla fall i Norge.

– Vi ser att det finns väldigt intressanta långsiktiga biologiska effekter av att vara tvillingsyster med en bror, om man ska betrakta dessa effekter som positiva eller negativa kan vara kulturellt betingat, säger Christopher Kuzawa, professor i antropologi och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande och påpekar att det är möjligt att det även kan finnas positiva effekter av att vara exponerad för testosteron i livmodern.

I många länder har antalet tvillingfödslar mer än fördubblats sedan 1980 som ett resultat av att kvinnor dels föder barn senare i livet och dels att antalet konstgjorda befruktningar ökat, skriver forskarna från Northwestern University, USA.

Läs mer om studien här.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb