Annons
Annons
 • Therese Svanström har varit kanaslichef på Unionen sedan sommaren 2018. Foto: Camilla Svensk

Therese Svanström föreslås som ordförande för TCO

Publicerad 22 november 2019, kl 10:11

Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

När statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsförklaring i september stod det klart att Eva Nordmark blev arbetsmarknadsminister och därmed lämnade posten som TCO-ordförande efter drygt åtta år.

Läs mer: Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister

Sedan dess har Peter Hellberg, som också är Unionens förste vice ordförande, agerat tillförordnad ordförande för TCO.

Läs mer: Dubbelt upp för Peter Hellberg

Under fredagen blev det dock klart att centralorganisationens styrelse föreslår Therese Svanström till ny ordförande.

– Så klart är det lite dubbla känslor i dag. Jag känner mig glad och ödmjuk inför förtroendet att bli föreslagen och ser stora och spännande utmaningar i uppdraget på TCO. Men att lämna Unionen tidigare än planerat var ett svårt beslut, här finns så mycket kraft och vilja att göra bra för våra medlemmar, och samhället vi lever i, säger Therese Svanström till Kollega.

Valet av ny ordförande sker vid en extrakongress den 9 december.

Svanström är för närvarande kanslichef för Unionen, en tjänst hon tillträdde så sent som i juni 2018. Dessförinnan arbetade hon som statssekreterare på socialdepartementet och för dåvarande socialminister Annika Strandhäll.

I likhet med både Annika Strandhäll och Eva Nordmark inledde Therese Svanström sin fackliga karriär på fackförbundet Vision (tidigare SKTF), där hon började som presschef redan 1999.

Mellan 2001 och 2006 arbetade hon som politiskt sakkunnig i regeringskansliet innan hon återvände till Vision, först som samhällspolitisk chef och sedermera som kanslichef.

Svanströms allra första erfarenhet av arbetslivet var dock sommarjobbet som guide.

Läs mer: Vilket var ditt första sommarjobb? 

Therese Svanström är född 1973 och bosatt i Stockholm.

Kollega har sökt LO och Svenskt Näringsliv, som har avböjt att kommentera att Therese Svanström föreslås bli TCO:s nya ordförande.

TCO

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, är en partipolitiskt obunden sammanslutning av 13 fackförbund, däribland Unionen. Fackförbunden som ingår i TCO samlar över 1,4 miljoner medlemmar.

Tidigare TCO-ordföranden:

 • Eva Nordmark 2011-2019
 • Sture Nordh 1999-2011
 • Inger Ohlsson 1994-99
 • Björn Rosengren 1982-94
 • Lennart Bodström 1970-82
 • Otto Nordenskiöld 1961-70
 • Filip Anger 1960-61
 • Harald Adamsson 1947-60
 • Ruben Wagnsson 1937-47
TCO & Wikipedia
Lediga jobb
 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.