Annons
Annons
 • Den före detta Unionenchefen döms för grovt bedrägeri och har i en tidigare dom dömts att betala tillbaka pengarna till förbundet. Foto: Anders Wiklund / TT

Tidigare Unionenchef dömd för grovt bedrägeri

Publicerad 7 oktober 2020, kl 09:19

240 timmar samhällstjänst. Det blir domen för den tidigare höga chef i Unionen som lurat till sig 1,9 miljoner kronor genom att skicka en bluffaktura till förbundet.

Den tidigare Unionenchefen åtalades i våras för grovt bedrägeri. Detta sedan det uppdagats att han via en bluffaktura till lurat till sig sammanlagt 1 911 000 kronor.

Det var i september förra året som han upprättade en faktura för konsulttjänster och fick pengarna insatta på sitt eget konto. Kort därefter sa han upp sig och lämnade sin tjänst på förbundet.

Stockholms tingsrätt har nu dömt den tidigare Unionenchefen för grovt bedrägeri till villkorlig dom med samhällstjänst på 2​40 timmar som följd. Om tingsrätten i stället skulle ha valt fängelse som påföljd skulle straffet ha blivit ett års fängelse.

Läs mer Unionen om bedrägeriet: "Skulle kunna hända igen"

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det begångna brottet varit förhållandevis enkelt att upptäcka och det har inte föregåtts av någon större planering. Snarare framstår det ha varit fråga om en impulshandling som mannen vidtagit när han befunnit sig i en mycket svår personlig situation, skriver man i domen. Tingsrätten slår dock fast att det är en försvårande omständighet att den tidigare chefen utnyttjat den förtroendeställning han haft på Unionen.

Parallellt med brottsmålet, som nu har avgjorts, har Unionen även fört en civilrättslig tvist mot den tidigare chefen. Under den processen har mannen medgett att han lurat till sig pengarna och i maj dömdes han av tingsrätten att betala 2,3 miljoner kronor till Unionen. Mannen har sedan dess betalat tillbaka de 1,9 miljonerna till förbundet. Av förbundets rättegångskostnader på 460 000 kronor har han hittills betalat hälften.

Läs mer: Tidigare Unionenchef döms att betala miljonbelopp

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tidigare chef döms att betala miljoner

  En före detta hög chef på Unionen har dömts att betala 2,3 miljoner kronor till Unionen. I höstas lurade han till sig 1,9 miljoner kronor från förbundet genom en bluffaktura. Han ska också betala rättegångskostnader på drygt 460 000 kronor.

 • Läs även...

  Begärde lön – fick sparken

  När kvinnan krävde att få ut sin lön fick hon sluta på dagen. I förhandlingen med Unionen hävdade cateringfirman plötsligt att kvinnan aldrig varit anställd. Nu har förbundet stämt bolaget och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Tidigare Unionenchef anmäld för bedrägeri

  En tidigare hög chef på Unionen misstänks ha lurat fackförbundet på 1,9 miljoner kronor. Han är nu polisanmäld.