• I polisförhör erkänner den före detta Unionenchefen att pengarna för de påhittade konsulttjänsterna har förts över till ett konto som tillhör honom. Foto: Janerik Henriksson / TT, Jessica Gow / TT

Tidigare Unionenchef medger bedrägeri

Publicerad 11 maj 2020, kl 07:00

En tidigare hög chef på Unionen står åtalad för grovt bedrägeri. Mannen erkänner nu i polisförhör att han lurat till sig 1,9 miljoner kronor genom att skicka en bluffaktura.

I september förra året fick Unionen en faktura på 1 911 000 kronor för utförda konsulttjänster. En man, som var en högt uppsatt chef på Unionen, angavs som kontaktperson. När fakturan kom till honom för attestering skickade han den vidare till sin chef eftersom beloppet var så pass högt och bifogade en förklaring till vad konsulttjänsterna rörde. Hans chef attesterade och pengarna betalades ut i slutet av oktober. Ett par dagar senare sa mannen, på egen begäran, upp sig från sin tjänst på förbundet.

Där kunde historien ha slutat. Men i början av februari uppdagade Unionen att det angivna bankgironumret på fakturan inte tillhörde konsultfirman utan den tidigare medarbetaren. Förbundet inledde en internutredning och valde den 28 februari att polisanmäla mannen för bedrägeri.

Läs mer Tidigare Unionenchef polisanmäld för miljonbedrägeri

I polisförhör erkänner den före detta Unionenchefen att han tillverkat den falska fakturan på sin ipad. Han medger också att pengarna för de påhittade konsulttjänsterna har förts över till ett konto som tillhör honom. Mannens förklaring till det stora bedrägeriet är att hans privatliv var problematiskt och att han bland annat genomgått en skilsmässa.

Nu har mannen åtalats i Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri. Parallellt driver Unionen ett civilrättsligt mål mot den tidigare medarbetaren där han stämts på 1,9 miljoner kronor.

Kollega har sökt den tidigare Unionenchefen för en kommentar.

Läs mer Unionen: "Skulle kunna hända igen"

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-05-29.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.