• IT-företagen Tieto och Evry går samman. Foto: Bertil Ericson/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

Tieto + Evry = TietoEvry

Publicerad 19 juni 2019, kl 14:35

Nu står det klart att IT-företagen Evry och Tieto ämnar slå sina påsar ihop, om affären får grönt ljus från konkurrensverken i de nordiska länderna. Ordföranden på Unionens riksklubb på Evry tror att sammanslagningen kan bli bra för företagen.

Tekniskt blir det Tieto som köper Evry för närmare 14 miljarder kronor, enligt Computer Sweden, men det sammanslagna bolaget går tillsvidare under namnet TietoEvry. Inget är dock klart förrän konkurrensverken i Sverige, samt i Finland och Norge, där företagen också verkar, sagt sitt.

Klockan sju på tisdagen gick det ut ett mejl om sammanslagningen till samtliga medarbetare på Evry och klockan nio hölls ett informationsmöte. Peter Schyllberg, ordförande på Unionens riksklubb på Evry i Sverige fick information om själva sammanslagningen för lite drygt en vecka sedan:

– Jag vet egentligen inte mer än det som stått i tidningarna, men jag ser inget negativt i affären och uppfattar heller inte att mina medlemmar gör det. Tvärtom är det flera som sagt att de ser sammanslagningen som något positivt.

Tieto och Evry är två relativt jämnstora företag i Sverige och har tidigare konkurrerat om upphandlingar.

– Många anställda hoppar emellan bolagen, så fungerar det i den här branschen. Går affären i lås blir det många som blir kollegor igen, säger Peter Schyllberg.

Företagen har gått ut med att de räknar spara 75 miljoner euro i synergieffekter på affären vilket kan få konsekvenser för de två företagens sammanlagt 4 900 anställda i Sverige.

– Det förstår ju alla att konsekvenserna av en sammanslagning är att det blir neddragningar, säger Peter Schyllberg.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.