• Under fredagen startade Volvo Cras upp sin produktion av karosser igen som ska börja monteras nästa vecka. Foto: Adam Ihse / TT

Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

Publicerad 17 april 2020, kl 16:35

På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

Sedan slutet av mars har Volvo Cars samtliga fabriker i Sverige varit stängda bland annat på grund av svårigheter att få leveranser från underleverantörer på olika håll i världen i coronakrisens spår. Men nu öppnar flera länder upp gränserna och redan under fredagen kunde anläggningen i Torslanda i Göteborg börja bygga karosser. Alla medarbetare såväl i produktionen som på kontoren, är välkomna tillbaka till sin arbetsplats på måndagen.

Läs mer: Volvo Cars stoppar all biltillverkning

– Det är glädjande nyheter. Jag sitter just nu och skriver ett mejl till våra medlemmar, säger Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande på Volvo Cars Torslandafabrik.

– Alla som jobbar i produktionen förväntas komma tillbaka på måndag, men även andra tjänstemän som suttit hemma och jobbat är välkomna nu när vi säkerställt arbetsmiljön på kontoret.

Kontoret i Torslanda, som är så kallat aktivitetsbaserat och innebär att ingen har en privat arbetsplats, har inte varit helt nedstängt under de senaste veckorna, men anställda har uppmanats att jobba hemifrån i mesta möjliga mån. De tjänstemän som av olika skäl har behövt jobba från kontoret har fått göra det.

– Nu har vi städat kontoret grundligt och kommer att ha förstärkta städrutiner framöver. Vi har plockat bort stolar i möteslokalerna så att det blir en till två meters luckor mellan mötesdeltagarna. Men många möten kommer fortsätta hållas digitalt.

Jörgen Olsson har däremot inte hört något om att man kommer att införa fasta arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

– Det kommer säkert att bli så att man sitter hela dagen på samma plats, för att man inte springer iväg på massa möten längre.

– Känner man oro för att bli smittad eller för att smitta någon annan kan man fortsätta jobba hemifrån, säger Jörgen Olsson.

Att kontoret och produktionen öppnat innebär inte att de anställda börjar jobba heltid. Flertalet tjänstemän jobbar fortfarande bara tre dagar i veckan och har alltså en fortsatt arbetstidsreduktion på 40 procent.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Volvo Cars stoppar all biltillverkning

  Från och med torsdag nästa vecka och två veckor framåt stänger Volvo Cars samtliga fabriker i Sverige. Unionenklubben välkomnar lösningen och tror att risken nu är mindre för varsel.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.