• Under fredagen startade Volvo Cras upp sin produktion av karosser igen som ska börja monteras nästa vecka. Foto: Adam Ihse / TT

Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

Publicerad 17 april 2020, kl 16:35

På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

Sedan slutet av mars har Volvo Cars samtliga fabriker i Sverige varit stängda bland annat på grund av svårigheter att få leveranser från underleverantörer på olika håll i världen i coronakrisens spår. Men nu öppnar flera länder upp gränserna och redan under fredagen kunde anläggningen i Torslanda i Göteborg börja bygga karosser. Alla medarbetare såväl i produktionen som på kontoren, är välkomna tillbaka till sin arbetsplats på måndagen.

Läs mer: Volvo Cars stoppar all biltillverkning

– Det är glädjande nyheter. Jag sitter just nu och skriver ett mejl till våra medlemmar, säger Jörgen Olsson, Unionens klubbordförande på Volvo Cars Torslandafabrik.

– Alla som jobbar i produktionen förväntas komma tillbaka på måndag, men även andra tjänstemän som suttit hemma och jobbat är välkomna nu när vi säkerställt arbetsmiljön på kontoret.

Kontoret i Torslanda, som är så kallat aktivitetsbaserat och innebär att ingen har en privat arbetsplats, har inte varit helt nedstängt under de senaste veckorna, men anställda har uppmanats att jobba hemifrån i mesta möjliga mån. De tjänstemän som av olika skäl har behövt jobba från kontoret har fått göra det.

– Nu har vi städat kontoret grundligt och kommer att ha förstärkta städrutiner framöver. Vi har plockat bort stolar i möteslokalerna så att det blir en till två meters luckor mellan mötesdeltagarna. Men många möten kommer fortsätta hållas digitalt.

Jörgen Olsson har däremot inte hört något om att man kommer att införa fasta arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

– Det kommer säkert att bli så att man sitter hela dagen på samma plats, för att man inte springer iväg på massa möten längre.

– Känner man oro för att bli smittad eller för att smitta någon annan kan man fortsätta jobba hemifrån, säger Jörgen Olsson.

Att kontoret och produktionen öppnat innebär inte att de anställda börjar jobba heltid. Flertalet tjänstemän jobbar fortfarande bara tre dagar i veckan och har alltså en fortsatt arbetstidsreduktion på 40 procent.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.

 • Läs även...

  Debatt: Ändra reglerna kring friskvårdsbidraget

  Vi blir sjuka av att sitta och jobba. Skatteverket borde se över hur friskvårdsbidraget får användas för att underlätta för anställda med hemmakontor, skriver Annika D´Este som är huvudskyddsombud på Stampen Media.