Tjänstemän tjänar 10 000 kronor mer

Publicerad 24 oktober 2012, kl 15:00

Lönegapet mellan tjänstemännen och arbetarna fortsätter att vidgas, visar en ny LO-rapport.
- Rimligare vore en skillnad som i mitten av 1990-talet, säger utredaren Mats Larsson.
Då skilde det drygt 30 procent, i dag är skillnaden 44 procent.

För första gången ger det mer än 10 000 kronor extra att dra på sig en skjorta i stället för blåställ på morgonen, visar lönerapporten. Medan arbetarnas medellön i fjol låg på 22 800 kronor, tjänade tjänstemännen drygt 32 800 i snitt.

- Löneskillnaderna sprang iväg från mitten av 1990-talet och tio år framåt. Den nivå som var innan kanske kan ses som rimlig. Då skilde det mellan 30 och 35 procent. Sedan drog det iväg ganska rejält, säger Mats Larsson.

1994 var skillnaden 4 300 kronor.

- Någon exakt gräns finns väl inte, men vi säger att löneskillnaderna i alla fall inte ska bli större relativt sett, i procent. Det är där man måste börja. Vi måste vara realister. Löneskillnaden är så pass stor att de lågavlönade grupperna skulle behöva betydligt större procentuella löneökningar för att minska lönegapet.

För trots att lönerna ökade med nästan lika mycket i procent för arbetare och tjänstemän under den senaste avtalsperioden ökade tjänstemännens medellön med 420 kronor mer i månaden.

För LO-förbunden gäller det att ta ut så mycket som möjligt av det givna löneutrymmet, något som man lyckats med sedan 2007, enligt Mats Larsson.

Då var framgångskonceptet jämställdhetspotten. I den kommande avtalsrörelsen kommer LO att kräva kronpåslag i avtal med snittlöner som ligger under industrigenomsnittet. De avtal som däremot ligger ovanför snittet ska i stället få ett procentpåslag. Det innebär att avtal med lägre snittlön får en högre procentuell ökning.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

   Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Fler män ger inte högre löner

   Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

  • Läs även...

   S störst bland tjänstemännen

   Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

  • Läs även...

   Många tror de får betala själva

   Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.