Annons
Annons
 • Nio av tio tjänstemän fick nytt jobb efter Saabs konkurs, visar siffror från TRR. Foto: Erik Abel/TT

Tjänstemännen på Saab klarade konkursen

Publicerad 7 maj 2014, kl 13:49

Av de tjänstemän som blev av med jobbet när Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs har nio av tio fått nytt jobb. Det visar en ny rapport från TRR, Trygghetsrådet.

I december 2011 försvann över 3 000 jobb i Trollhättan, en stad med 56 000 invånare.  Hälften av dem som blev arbetslösa var tjänstemän och fick hjälp av TRR för att hitta ny sysselsättning.

När TRR nu summerar hur det har gått visar det sig vara nästan enbart positivt. Nio av tio har fått ett nytt jobb.  Till största delen i samma bransch, fordonstillverkning. Åtta av tio har dessutom fått en tillsvidareanställning och hälften högre lön än tidigare. Bara två av tio har tvingats gå ned i lön på det nya jobbet.

- Det gick hyfsat fort för de flesta att få jobb. Mediantiden här låg på fyra månader, i stället för som normalt sex till sju månader. Tjänstemännen från Saab hade en kompetens som behövdes, konstaterade TRR:s regionchef Jonas Björkman när rapporten presenterades.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Maria lämnade resebranschen efter 36 år

  Sedan coronan slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.

 • Läs även...

  Tjänstemän får nya jobb trots krisen

  Under fjolåret ökade antalet arbetssökande tjänstemän som vände sig till omställningsorganisationen TRR för stöd med över 60 procent. Men de allra flesta får fortfarande ny sysselsättning.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Tufft för unga och äldre

  Ungdomar och äldre har drabbats hårt av pandemin. Ändå har de blivit syndabockar i debatten. Och i arbetslivet har åldern också betydelse. Det är dags att vi tar på oss empati-glasögonen och slutar ställa grupper mot varandra.

 • Läs även...

  Pension vid 65 stark norm

  Är det dags för pension så snart du fyller 65? Eller har du hälsa och lust att fortsätta några år till? Attityder till äldre påverkar kraftigt vår vilja att jobba upp i åren.

 • Läs även...

  De fortsatte jobba efter 65

  Allt fler jobbar efter 65 – trots seglivade fördomar om äldres arbetsförmåga. För Ann-Mari Niklasson krävdes det en stroke innan hon motvilligt drog sig tillbaka vid 80.