Annons
Annons

Tjänstemännen ställer upp på SSAB:s krisavtal

Publicerad 29 november 2012, kl 10:40

Runt 90 procent av tjänstemännen på SSAB har tackat ja till företagets förslag om krisavtal. En av dem är Unionenklubbens ordförande i Luleå.
- Ja, det är klart jag ställer upp på det här, säger Uno Granbom.

En ledig dag i veckan, men bara löneavdrag för halva ledigheten. Dessutom finns möjlighet att använda hälften av den lediga tiden till friskvård bland annat med ledda träningspass och kostrådgivning.

- Tjänstemännen har en positiv känsla till det här. Det är min bestämda uppfattning. De är stolta över att kunna hjälpa till, säger Uno Granbom.

I går sa IF Metall på SSAB i Oxelösund nej till krisavtalet. Metallklubbarna i Borlänge och Luleå har tidigare sagt ja. På tjänstemannasidan har företaget i stället gått ut med individuella erbjudanden. Enligt TT har närmare 90 procent av de cirka 1 700 tjänstemännen tackat ja.

Och liksom arbetarna kommer tjänstemännens löneminskning återbetalas när konjunkturen vänder.

- Ja, jag ser inte att man hade kunnat göra på något annat sätt. Det skulle ha skapat oerhörda problem. Alla har ju gjort samma typ av uppoffring, då är det rimligt att det finns samma typ av uppsida, säger Uno Granbom som också påpekar att frivilligheten i erbjudandet är viktig.

- Det finns så klart folk som har det problematiskt ekonomiskt, då finns möjlighet att tacka nej.  

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.