Annons
Annons
 • Kan jag läsa till psykolog och ändå behålla min anställning? Illustration: Bo Lundberg

Tjänstledighet för flera års studier?

Publicerad 27 januari 2021, kl 08:00

Kan jag få tjänstledigt för fem års studier, trots att utbildningen inte har med mitt nuvarande jobb att göra?

FRÅGA: Min dröm är att bli psykolog och därför kommer jag att söka psykologprogrammet på universitetet, vilket innebär fem års heltidsstudier. När min chef fick reda på det sa hon att jag borde säga upp mig om jag vill gå en så lång utbildning, som heller inte har med mitt arbete att göra. Borde jag kunna få studieledighet för att studera till psykolog?

SVAR: Ja, du har rätt till ledighet för att genomgå utbildningen. Ledighetsrätten gäller oavsett om studierna har någon anknytning till din anställning eller inte. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i första hand sex månader. Se därför till att du har god framförhållning med din ansökan. Då ökar dina möjligheter att få den beviljad i tid till studiestarten.

Tips: använd följande formulering i din ansökan: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning.” Då faller ansökan automatiskt om du inte blir antagen och du behöver inte vänta med ansökan på grund av att du inte vet om du blir antagen. Om du vill jobba under ferierna behöver du precisera att din ansökan om ledighet enbart gäller för terminerna under aktuell femårsperiod.

Problem på jobbet?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se

 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.