• Lärarvikarien lade handen på hjärtat och bugade sig lätt i stället för att ta i hand. (Kvinnan på bilden har inget med ärendet att göra). Foto: Colourbox

Tog inte i hand – förlorade vikariat

Publicerad 6 februari 2017, kl 16:19

Antingen skakar du hand med alla eller så kan du inte arbeta här. Det beskedet fick en muslimsk lärarvikare av rektorn på en friskola. Nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen och kräver 120 000 kronor i skadestånd för diskriminering.

Kvinnan, som är troende muslim, arbetade åt ett företag som hyr ut lärarvikarier. I augusti förra året började hon vikariera på en friskola i Helsingborg. Under arbetsdagen mötte hon en manlig skolvärd. När mannen sträckte ut handen besvarade hon hälsningen genom att placera ena handen på hjärtat och utföra en lätt bugning.

Senare på dagen blev kvinnan uppkallad till rektorns kontor som ville veta varför hon inte skakat hand med skolvärden. Kvinnan förklarade att det hade att göra med hennes religiösa övertygelse. Enligt Unionenmedlemmen gav rektorn henne ett ultimatum: Antingen börjar du skaka hand med alla eller så kan du inte vikariera på skolan vid fler tillfällen.

Kvinnan känner sig kränkt av rektorns agerande. Unionen har nu stämt friskolan i Arbetsdomstolen för diskriminering och kräver 120 000 kronor i skadestånd. Enligt förbundets stämningsansökan har kvinnan blivit diskriminerad på grund av sin religiösa tro, ett missgynnande som lett till att medlemmen inte kunnat utföra inplanerade vikarieinhopp. Skolan utredde heller aldrig vilken påverkan kvinnans inställning till att skaka hand skulle kunnat få på utförandet av arbetsuppgifterna som lärarvikarie.

De senaste åren har det förekommit flera uppmärksammade fall där personer med muslimsk tro inte tagit i hand. Hur utfallet i rätten blir den här gången vill David Hellman, förbundsjurist på Unionen och den som har hand om ärendet, inte spekulera i.

– Det har varit från fall till fall hur man bedömt det tidigare, säger han.

Läs mer: Villkorad praktikplats var diskriminering

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Kommentarer

att unionen förlorar. Man skall inte uppamma religiöst bullshit oavsett märke.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2017-02-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ville inte ta i hand - får rätt i domstol

  Det var diskriminering att avbryta en anställningsintervju då en kvinna inte ville skaka hand med en manlig chef. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Unionen förlorade handhälsningsmål

  Lärarvikarien som inte ville skaka hand med manliga kollegor av religiösa skäl blev inte diskriminerad. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom och slår fast att det inte går att bevisa att skolan ställt krav på handhälsning.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Hade ADHD – blev uppsagd

  En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

 • Läs även...

  Döv nekades jobb

  En tolkcentral valde att inte anställa en man som receptionist. Motiveringen var att mannen – till följd av sin dövhet – inte kunde använda taltelefon. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren för diskriminering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.