• Lärarvikarien lade handen på hjärtat och bugade sig lätt i stället för att ta i hand. (Kvinnan på bilden har inget med ärendet att göra). Foto: Colourbox

Tog inte i hand – förlorade vikariat

Publicerad 6 februari 2017, kl 16:19

Antingen skakar du hand med alla eller så kan du inte arbeta här. Det beskedet fick en muslimsk lärarvikare av rektorn på en friskola. Nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen och kräver 120 000 kronor i skadestånd för diskriminering.

Kvinnan, som är troende muslim, arbetade åt ett företag som hyr ut lärarvikarier. I augusti förra året började hon vikariera på en friskola i Helsingborg. Under arbetsdagen mötte hon en manlig skolvärd. När mannen sträckte ut handen besvarade hon hälsningen genom att placera ena handen på hjärtat och utföra en lätt bugning.

Senare på dagen blev kvinnan uppkallad till rektorns kontor som ville veta varför hon inte skakat hand med skolvärden. Kvinnan förklarade att det hade att göra med hennes religiösa övertygelse. Enligt Unionenmedlemmen gav rektorn henne ett ultimatum: Antingen börjar du skaka hand med alla eller så kan du inte vikariera på skolan vid fler tillfällen.

Kvinnan känner sig kränkt av rektorns agerande. Unionen har nu stämt friskolan i Arbetsdomstolen för diskriminering och kräver 120 000 kronor i skadestånd. Enligt förbundets stämningsansökan har kvinnan blivit diskriminerad på grund av sin religiösa tro, ett missgynnande som lett till att medlemmen inte kunnat utföra inplanerade vikarieinhopp. Skolan utredde heller aldrig vilken påverkan kvinnans inställning till att skaka hand skulle kunnat få på utförandet av arbetsuppgifterna som lärarvikarie.

De senaste åren har det förekommit flera uppmärksammade fall där personer med muslimsk tro inte tagit i hand. Hur utfallet i rätten blir den här gången vill David Hellman, förbundsjurist på Unionen och den som har hand om ärendet, inte spekulera i.

– Det har varit från fall till fall hur man bedömt det tidigare, säger han.

Läs mer: Villkorad praktikplats var diskriminering

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Kommentarer

att unionen förlorar. Man skall inte uppamma religiöst bullshit oavsett märke.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2017-02-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ville inte ta i hand - får rätt i domstol

  Det var diskriminering att avbryta en anställningsintervju då en kvinna inte ville skaka hand med en manlig chef. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Därför når inte kvinnor toppositioner

  Är du en av dem som alltid tar på dig att föra protokoll på möten? Sluta med det, uppmanar professor Lise Vesterlund, som forskat på varför kvinnor inte når de högsta positionerna.

 • Läs även...

  Unionen förlorade handhälsningsmål

  Lärarvikarien som inte ville skaka hand med manliga kollegor av religiösa skäl blev inte diskriminerad. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom och slår fast att det inte går att bevisa att skolan ställt krav på handhälsning.

 • Läs även...

  Sextrakasserades av chef på after work

  Försäljningschefen kom med upprepade sexuella närmanden mot en kvinnlig säljare under en utekväll med kollegorna. Kvinnan mådde så dåligt av händelsen att hon kort därpå sade upp sig. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Friskola nekar till diskriminering

  Vägran att ta personer av motsatt kön i hand omfattas inte av skyddet i Diskrimineringslagen. Det anser friskolan som Unionen stämt sedan en lärarvikarie fått ett ultimatum att ta män i hand när hon hälsar.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Hade ADHD – blev uppsagd

  En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

 • Läs även...

  Döv nekades jobb

  En tolkcentral valde att inte anställa en man som receptionist. Motiveringen var att mannen – till följd av sin dövhet – inte kunde använda taltelefon. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren för diskriminering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.