Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2017, kl 13:49
Evgeny Karandaev/Colourbox.com
Evgeny Karandaev/Colourbox.com

Det var i september som kundserviceföretaget Transcom meddelade att man vill dra ned på kostnaderna genom att flytta sin verksamhet i Umeå till Eskilstuna. På Umeåkontoret finns 250 anställda och ett 30-tal konsulter.

Läs mer: 280 berörs när Transcom flyttar från Umeå

De anställda har erbjudits att flytta med till Transcoms kontor i Eskilstuna. Planen är att flytten ska vara genomförd innan den sista april nästa år då företagets hyreskontrakt i Umeå går ut.

Ännu har de anställda inte fått veta vad som ingår i flytterbjudandet. Men intresset för att flytta med till Eskilstuna tycks ändå vara litet och i dagsläget har redan ett 30-tal anställda i stället sagt upp sig för att gå till andra jobb.

Eftersom Unionensklubben anser att ledningens underlag är för otillräckligt att ta ställning till kallade man in en löntagarkonsult för att se över beslutet. Konsulten har nu kommit fram till att Transcom skulle göra samma besparing genom att flytta verksamheten till andra lokaler i Umeå och dessutom också gett förslag på lämpliga lokaler.

Men det alternativet är företagsledningen inte intresserade av, förklarar Henrik Olsson, Sverigechef på Transcom, i Västerbottens-Kuriren.

– Vi håller inte riktigt med om slutsatsen i rapporten. Analysen bygger främst på Umeåkontoret och verkligheten är mer komplex än rapporten gör gällande. Vår analys och slutsats bygger på en sammantagen bild av kostnader för Transcom i stort och hur vi på bästa sätt skulle kunna strukturera arbetet framöver för både medarbetare och kunder, säger han.

I väntan på att konsultens utredning skulle bli klar har fackklubbens förhandlingar med arbetsgivaren varit pausade.

– Vi får se vad vi kan göra sedan, utifrån konsultens resultat. Om inte annat får vi en bättre förståelse för de beslut företaget tagit, har Catarina Johansson tidigare sagt till Kollega.

Men någon bättre förståelse har man absolut inte fått, säger Catarina Johansson nu, som i övrigt hänvisar till Maj-Inger Åhgren, regionchef på Unionens kontor i Västerbotten, för kommentarer.

Enligt Maj-Inger Åhgren kommer man nu lyfta frågan till central förhandling.

– Men det är verkligen sorgligt att man inte tar vara på den här nya informationen. Förhoppningsvis kommer man ändå att ompröva sitt beslut i och med uppgifterna från konsulten.

Just nu ser det ändå ut som att många kommer att förlora sina arbeten i Umeå. Hur ser det ut för dom när det gäller att hitta nya jobb där?
– En tröst i det hela är att vi har en god arbetsmarknad här och det är lätt att få jobb, säger Maj-Inger Åhgren.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.