Annons
 • Foto: Evgeny Karandaev/Colourbox.com

Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

Publicerad 30 november 2017, kl 13:49

Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

Det var i september som kundserviceföretaget Transcom meddelade att man vill dra ned på kostnaderna genom att flytta sin verksamhet i Umeå till Eskilstuna. På Umeåkontoret finns 250 anställda och ett 30-tal konsulter.

Läs mer: 280 berörs när Transcom flyttar från Umeå

De anställda har erbjudits att flytta med till Transcoms kontor i Eskilstuna. Planen är att flytten ska vara genomförd innan den sista april nästa år då företagets hyreskontrakt i Umeå går ut.

Ännu har de anställda inte fått veta vad som ingår i flytterbjudandet. Men intresset för att flytta med till Eskilstuna tycks ändå vara litet och i dagsläget har redan ett 30-tal anställda i stället sagt upp sig för att gå till andra jobb.

Eftersom Unionensklubben anser att ledningens underlag är för otillräckligt att ta ställning till kallade man in en löntagarkonsult för att se över beslutet. Konsulten har nu kommit fram till att Transcom skulle göra samma besparing genom att flytta verksamheten till andra lokaler i Umeå och dessutom också gett förslag på lämpliga lokaler.

Men det alternativet är företagsledningen inte intresserade av, förklarar Henrik Olsson, Sverigechef på Transcom, i Västerbottens-Kuriren.

– Vi håller inte riktigt med om slutsatsen i rapporten. Analysen bygger främst på Umeåkontoret och verkligheten är mer komplex än rapporten gör gällande. Vår analys och slutsats bygger på en sammantagen bild av kostnader för Transcom i stort och hur vi på bästa sätt skulle kunna strukturera arbetet framöver för både medarbetare och kunder, säger han.

I väntan på att konsultens utredning skulle bli klar har fackklubbens förhandlingar med arbetsgivaren varit pausade.

– Vi får se vad vi kan göra sedan, utifrån konsultens resultat. Om inte annat får vi en bättre förståelse för de beslut företaget tagit, har Catarina Johansson tidigare sagt till Kollega.

Men någon bättre förståelse har man absolut inte fått, säger Catarina Johansson nu, som i övrigt hänvisar till Maj-Inger Åhgren, regionchef på Unionens kontor i Västerbotten, för kommentarer.

Enligt Maj-Inger Åhgren kommer man nu lyfta frågan till central förhandling.

– Men det är verkligen sorgligt att man inte tar vara på den här nya informationen. Förhoppningsvis kommer man ändå att ompröva sitt beslut i och med uppgifterna från konsulten.

Just nu ser det ändå ut som att många kommer att förlora sina arbeten i Umeå. Hur ser det ut för dom när det gäller att hitta nya jobb där?
– En tröst i det hela är att vi har en god arbetsmarknad här och det är lätt att få jobb, säger Maj-Inger Åhgren.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Tummen ner för öppna kontorsmiljöer

  Chefer trivs bäst i aktivitetsbaserade kontor medan anställda som behöver koncentrera sig blir mer störda än man tidigare trott. Det visar två färska forskningsrapporter från svenska högskolor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

  Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

 • Läs även...

  Sämre tider för Scania

  Svag efterfrågan och sjunkande orderingång. Nästa år väntar tuffare tider för lastbilstillverkaren Scania.
  – Det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

 • Läs även...

  170 får gå från Tele2

  Sedan Tele2 köpt Comhem vill nu bolaget göra sig av med 170 anställda och ett 60-tal konsulter.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.