• Körhems chaufförer levererar matkassar åt Mathem. Foto: Ola Rennstam/Kollega

Transportföretag vilseledde Unionen

Publicerad 16 november 2018, kl 11:33

Företaget Körhem, som levererar matkassar åt Mathem, har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

I januari 2015 tecknade Körhem ett hängavtal med Unionen. Företaget uppgav att personalen som skulle omfattas av avtalet var utesäljare och alltså räknas som tjänstemän. Nyligen avslöjade tidningen Transportarbetaren att Körhem vilselett Unionen genom att ange felaktiga tjänstebeskrivningar.

Det har visat sig att ”utesäljarna” i själva verket är chaufförer som kör ut matkassar.

– Vi fick kännedom om situationen i februari 2016. Jag åkte själv ut och besökte företaget och konstaterade snabbt att chaufförerna inte bedriver någon försäljning överhuvudtaget, säger Kristina Fanberg, central ombudsman på Unionen.

Sedan dess har Unionen arbetat för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal med något av fackförbunden på LO-sidan, Handels eller Transport, men ägaren har vägrat.

– Vi har blivit förda bakom ljuset, men om arbetsgivaren gjorde det med berått mod kan jag inte svara på. Jag kan bara konstatera att vi har avtal för tjänstemän, säger Kristina Fanberg.

– De arbetsuppgifter chaufförerna utför är inte tjänstemannaarbetsuppgifter. Vi har därför felaktigt organiserat dem som medlemmar, vilket aldrig har varit vår intention. Vi anser att företaget ska tillämpa vårt avtal enbart på tjänstemännen vid företaget, inte på chaufförerna.

Hon vill inte spekulera i varför Körhem beskrev medarbetarna som tjänstemän. Men enligt Transportarbetaren har företaget sparat miljontals kronor på det varje år eftersom timlön och ob-tillägg är betydligt lägre i Unionens avtal jämfört med Transport och Handels avtal. För en chaufför som kör ut varorna innebär det att hen därmed går miste om ungefär 3 000 kronor i månaden.

Ett hängavtal är möjligt att säga upp. Dilemmat i det här fallet är att Körhems personalstyrka har ökat sedan avtalet tecknades och numera består både av chaufförer och tjänstemän.

– Om vi säger upp avtalet skulle vi göra flera av våra medlemmar avtalslösa och det kan vi självklart inte göra, säger Kristina Fanberg

Körhems vd Frederik Engelfeldt vill inte svara på om bolaget är berett att teckna avtal med Handels eller Transport. Till Transportarbetaren uppger han att företaget betalar löner som överstiger Unionens grundlöner.

Enligt Unionens förbundssekreterare, Leif Nicklagård, är det ovanligt att arbetsgivare anger fel tjänstebeskrivning för medarbetarna.

– Detta är ett mycket exceptionellt fall, jag har aldrig varit med om det tidigare och tror att det här är en engångsföreteelse. Vem som ska organisera på LO-sidan vill inte vi blanda oss i, det är en fråga för Transport och Handels, säger han.

Mathem och Körhem

Mathem i Sverige AB är ett livsmedelsföretag och grundades 2016. Bolaget är medlem i Svensk handel och har kollektivavtal med Unionen för tjänstemännen och med Handels för lagerpersonalen.
Körhem AB har ett hängavtal med Unionen. Företaget levererar matkassar åt Mathem. Ägs av Mathems grundare Tomas Kull.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]