Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre av tio lämnar fas 3 för arbete

Bara runt tio procent av de långtidsarbetslösa i fas 3 får jobb som inte bygger på statligt stöd, visar en ny rapport. Men det är inte säkert att det är ett misslyckande - med tanke på att alla i fas 3 har rätt till en subventionerat anställning är det en överraskande stor andel som får "riktiga" jobb, påpekar rapportförfattarna.
Niklas Hallstedt Publicerad 20 juni 2013, kl 14:48

Den så kallade sysselsättningsfasen eller fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin har fått mycket kritik sedan starten 2009. Men i den undersökning som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, nu presenterar får den högt betyg av deltagarna själva.

Tre av fyra av de långtidsarbetslösa säger sig exempelvis vara nöjda med sina sysselsättningsplatser. En nästan lika stor andel upplever också sina uppgifter som meningsfulla.

Däremot är det inte givet att sysselsättningen ökar deras chanser att få jobb. Inräknat dem som får anställningar med hjälp av olika subventioner som nystartsjobb och lönebidrag får ungefär 30 procent av deltagarna i fas 3 jobb.

- Det går inte att säga om det är ett bra eller dåligt resultat, vi vet ju inte vad som skulle ha hänt med dem om de inte deltagit i Jobb- och utvecklingsgarantin, säger Sara Martinson som är en av dem som skrivit rapporten.

- Jag tycker inte att man ska gå i diket och säga: titta vad få. Man ska tänka på att det här en väldigt speciell grupp. De är äldre, de har varit arbetslösa väldigt länge, en relativt stor andel har funktionsnedsättningar.

Rapporten visar vidare att många visserligen är nöjda med fas 3, däremot är de mindre tillfreds med den hjälp de fått i fas 1 och fas 2, där de ska erbjudas coachning och utbildning.

- Man kan fråga sig om det är rätt människor som är i fas 3. Det kan finnas folk här som kunde fått ett riktigt jobb med rätt hjälp tidigare, säger Sara Martinson.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.