Annons
Annons

Tre av tio lämnar fas 3 för arbete

Publicerad 20 juni 2013, kl 14:48

Bara runt tio procent av de långtidsarbetslösa i fas 3 får jobb som inte bygger på statligt stöd, visar en ny rapport. Men det är inte säkert att det är ett misslyckande - med tanke på att alla i fas 3 har rätt till en subventionerat anställning är det en överraskande stor andel som får "riktiga" jobb, påpekar rapportförfattarna.

Den så kallade sysselsättningsfasen eller fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin har fått mycket kritik sedan starten 2009. Men i den undersökning som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, nu presenterar får den högt betyg av deltagarna själva.

Tre av fyra av de långtidsarbetslösa säger sig exempelvis vara nöjda med sina sysselsättningsplatser. En nästan lika stor andel upplever också sina uppgifter som meningsfulla.

Däremot är det inte givet att sysselsättningen ökar deras chanser att få jobb. Inräknat dem som får anställningar med hjälp av olika subventioner som nystartsjobb och lönebidrag får ungefär 30 procent av deltagarna i fas 3 jobb.

- Det går inte att säga om det är ett bra eller dåligt resultat, vi vet ju inte vad som skulle ha hänt med dem om de inte deltagit i Jobb- och utvecklingsgarantin, säger Sara Martinson som är en av dem som skrivit rapporten.

- Jag tycker inte att man ska gå i diket och säga: titta vad få. Man ska tänka på att det här en väldigt speciell grupp. De är äldre, de har varit arbetslösa väldigt länge, en relativt stor andel har funktionsnedsättningar.

Rapporten visar vidare att många visserligen är nöjda med fas 3, däremot är de mindre tillfreds med den hjälp de fått i fas 1 och fas 2, där de ska erbjudas coachning och utbildning.

- Man kan fråga sig om det är rätt människor som är i fas 3. Det kan finnas folk här som kunde fått ett riktigt jobb med rätt hjälp tidigare, säger Sara Martinson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

   Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

  • Läs även...

   Vikt och utseende avgör om du får jobb

   Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

  • Läs även...

   Drabbad av bore out

   Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

  • Läs även...

   Så säger du nej till att vara referens

   Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   När yrket blir din identitet

   Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.