Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tryggade jobb på Saab

Brasiliens köp av 36 Jas Gripen tryggar jobben en lång tid framöver på Saab i Linköping. Och köpet kan dessutom få ringar på vattnet.
- Nu är vi på banan igen, säger Jan Kovacs, som är Unionens klubbordförande på Saab.
Lina Björk Publicerad 28 oktober 2014, kl 14:27
Zdeněk Malý /Colourbox
Orden är värd sammanlagt 39,3 miljarder kronor. För de 13 000 anställda inom Saabkoncernen, är det ett glädjande besked. Zdeněk Malý /Colourbox

Förhandlingar mellan Saab och Brasiliens försvarsdepartement har pågått sedan december förra året. Men nu står det klart, Saab ska producera 36 Gripenplan, samt bistå Brasilien med stöd och underhållssystem. En order som är värd sammanlagt 39,3 miljarder kronor. För de 13 000 anställda inom Saabkoncernen, är det ett glädjande besked.

- För oss betyder det här förhoppningsvis fler arbetstillfällen, framför allt i Linköping där vi bygger planen. Som det ser ut i dag så är anställda som jobbar med produktion och utveckling väldigt hårt pressade och med det nya avtalet kommer det att bli ännu mer jobb, och då ser vi ingen annan väg än att ta in mer personal, säger Jan Kovacs.

I kontraktet står dock att själva byggandet ska ske i både Sverige och Brasilien så hur många arbetstillfällen som skapas i Sverige är svårt att förutse. En Gripen-fabrik ska byggas i anslutning till den brasilianska flygplansjätten Embraers anläggningar utanför São Paulo. Man räknar med att de första planen kommer att stå klara 2018. Leveranserna från Sverige till Brasilien ska ske mellan 2019 och 2024.

Att affären med Brasilien gick i hamn var särskilt glädjande då man i maj gick miste om en stor affär med Schweiz. Politikerna ville då köpa 22 Gripenplan från Sverige, men i en folkomrösning sade väljarna nej. Ett stort bakslag både för försvarskoncernen Saab och deras anställda.

- Alla tycker att det är skönt att den här affären gick i lås.  Med tanke på vad som hände i våras har vi inte vågat hoppas på för mycket, säger Jan Kovacs.

Och försäljningen av Gripenplanen kan få ringar på vattnet. Enligt uppgifter till Sveriges Radio räknar Brasilien med att stå för vidare försäljning i Sydamerika.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.