Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Tuff apoteksmarknad bäddar för samgående

Avregleringen av apoteksmarknaden har fört Farmaciförbundet och Unionen närmare varandra. Nu föreslår Farmaciförbundets styrelse att man utreder ett samgående.
- Vi kanske kan göra något ännu bättre tillsammans, säger Magnus Kjellsson, Unionens biträdande förbundssekreterare.
Ola Rennstam, Linda Svensson Publicerad 19 april 2012, kl 09:26

När apoteksmarknaden avreglerades för snart två år sedan ploppade det upp nya apotek i varenda gathörn. Alla ville ha sin del av den lukrativa apotekskakan. Men de flesta bedömare tycks vara överens om att det bara är en tidsfråga innan något av bolagen måste dra sig ur kampen till följd av överetableringen.

Avregleringen har också lett till en tuffare vardag för Unionens och Farmaciförbundets medlemmar som arbetar på de olika apoteksbolagen.

- Det är riskkapitalbolag som ligger bakom flera av de nya apotekskedjorna. Vi kan redan nu se att det är rörigt i branschen och vi förväntar oss att det blir ännu mer turbulent framöver i form av nedläggningar och uppköp, säger Magnus Kjellsson.

- Vardagen för Farmaciförbundets medlemmar blir allt mer lik våra medlemmars. Det är en sektor med starka vinstintressen och med fokus på sälj - avregleringen sätter ett stort tryck på medlemmarna.

Apoteksboomen har gjort att Farmaciförbundet och Unionen har inlett ett allt intensivare samarbete. Förbundsstyrelserna har träffats regelbundet och förhandlingsdelegationerna har haft gemensamma möten inför den kommande avtalsrörelsen för branschen. Det har framför allt gjorts en gemensam analys av läget på arbetsmarknaden.

- Vi tittar på hur branschen utvecklas och förändras. Om du ska vara en framgångsrik organisation så måste du hela tiden titta på hur verkligheten förändras och se om man kan skapa något som är ännu bättre för medlemmar och förtroendevalda, säger Magnus Kjellsson.

När Farmaciförbundet den 9 maj håller förbundsmöte, motsvarande Unionens kongress, kommer de förtroendevalda att få ta ställning till ett förslag om att utreda ett samgående.

Enligt Magnus Kjellsson skulle det innebära flera fördelar. För båda parter.

- Vi har mycket att lära av varandra. Vi ser en framväxande hälsosektor där vi tillsammans kan bli en riktigt duktig aktör. Dessutom ser vi båda vikten av en säker och trygg läkemedelsanvändning. Läkemedel är inte vilken handelsvara som helst, det är en viktig samhällsfunktion som måste fungera på ett bra sätt. Vi har också lika syn när det gäller att grupper på arbetsplatsen ska tillhöra samma förbund. Att alla ska tillhöra olika förbund är ett slags skråtänk som vi tycker är ganska omodernt.

Men det är ett samgående med viss obalans. Farmaciförbundet har knappt 7 000 medlemmar. Unionen har över 500 000.

- Vi är jättar på arbetsmarknaden. De är jättar på apoteksmarknaden. Farmaciförbundet har en styrka i att vara nära sina medlemmar. Det finns något genialt i att vara så stora som vi är. Men det finns också något genialt i att ha ett direkt branschtilltal som de har, säger Magnus Kjellsson.

Farmaciförbundets representant Åsa Norrman-Grenninger säger till Kollega:

- Vi har grundläggande gemensamma värderingar om bland annat arbetsplatsgemenskap och när det gäller lönepolitik, lönesättning och medlemmarnas möjlighet att påverka sina villkor. Vi har också gemensamma utmaningar inom läkemedelsindustrin och apoteksverksamheten.

- Unionen har en stark organisation och resurser när det gäller utredningar och annat. Vår styrka är att vi känner våra medlemmars behov, vi har en stark identifikation. I dag är det arbetsgivarna som sätter dagordningen. Det behövs en förnyelse i den fackliga verksamheten därför behöver vi med gemensamma krafter nå synergieffekter för att bli framgångsrika. Vi behöver samla krafterna för att tillgodose våra medlemmars behov.

Fackligt

Så jobbar Unionen för bättre arbetsmiljö på apoteken

Mindre ensamarbete, bättre kollektivavtal och lokala diskussioner om schemat. Så jobbar Unionens klubbar vidare med arbetsmiljön på apotekskedjorna.
Elisabeth Brising Publicerad 23 april 2024, kl 14:34
Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.