Tuff apoteksmarknad bäddar för samgående

Publicerad 19 april 2012, kl 09:26

Avregleringen av apoteksmarknaden har fört Farmaciförbundet och Unionen närmare varandra. Nu föreslår Farmaciförbundets styrelse att man utreder ett samgående.
- Vi kanske kan göra något ännu bättre tillsammans, säger Magnus Kjellsson, Unionens biträdande förbundssekreterare.

När apoteksmarknaden avreglerades för snart två år sedan ploppade det upp nya apotek i varenda gathörn. Alla ville ha sin del av den lukrativa apotekskakan. Men de flesta bedömare tycks vara överens om att det bara är en tidsfråga innan något av bolagen måste dra sig ur kampen till följd av överetableringen.

Avregleringen har också lett till en tuffare vardag för Unionens och Farmaciförbundets medlemmar som arbetar på de olika apoteksbolagen.

- Det är riskkapitalbolag som ligger bakom flera av de nya apotekskedjorna. Vi kan redan nu se att det är rörigt i branschen och vi förväntar oss att det blir ännu mer turbulent framöver i form av nedläggningar och uppköp, säger Magnus Kjellsson.

- Vardagen för Farmaciförbundets medlemmar blir allt mer lik våra medlemmars. Det är en sektor med starka vinstintressen och med fokus på sälj - avregleringen sätter ett stort tryck på medlemmarna.
 

Apoteksboomen har gjort att Farmaciförbundet och Unionen har inlett ett allt intensivare samarbete. Förbundsstyrelserna har träffats regelbundet och förhandlingsdelegationerna har haft gemensamma möten inför den kommande avtalsrörelsen för branschen. Det har framför allt gjorts en gemensam analys av läget på arbetsmarknaden.
- Vi tittar på hur branschen utvecklas och förändras. Om du ska vara en framgångsrik organisation så måste du hela tiden titta på hur verkligheten förändras och se om man kan skapa något som är ännu bättre för medlemmar och förtroendevalda, säger Magnus Kjellsson.

När Farmaciförbundet den 9 maj håller förbundsmöte, motsvarande Unionens kongress, kommer de förtroendevalda att få ta ställning till ett förslag om att utreda ett samgående.

Enligt Magnus Kjellsson skulle det innebära flera fördelar. För båda parter.

- Vi har mycket att lära av varandra. Vi ser en framväxande hälsosektor där vi tillsammans kan bli en riktigt duktig aktör. Dessutom ser vi båda vikten av en säker och trygg läkemedelsanvändning. Läkemedel är inte vilken handelsvara som helst, det är en viktig samhällsfunktion som måste fungera på ett bra sätt. Vi har också lika syn när det gäller att grupper på arbetsplatsen ska tillhöra samma förbund. Att alla ska tillhöra olika förbund är ett slags skråtänk som vi tycker är ganska omodernt.

Men det är ett samgående med viss obalans. Farmaciförbundet har knappt 7 000 medlemmar. Unionen har över 500 000.

- Vi är jättar på arbetsmarknaden. De är jättar på apoteksmarknaden. Farmaciförbundet har en styrka i att vara nära sina medlemmar. Det finns något genialt i att vara så stora som vi är. Men det finns också något genialt i att ha ett direkt branschtilltal som de har, säger Magnus Kjellsson.

Farmaciförbundets representant Åsa Norrman-Grenninger säger till Kollega:

- Vi har grundläggande gemensamma värderingar om bland annat arbetsplatsgemenskap och när det gäller lönepolitik, lönesättning och medlemmarnas möjlighet att påverka sina villkor. Vi har också gemensamma utmaningar inom läkemedelsindustrin och apoteksverksamheten.

- Unionen har en stark organisation och resurser när det gäller utredningar och annat. Vår styrka är att vi känner våra medlemmars behov, vi har en stark identifikation. I dag är det arbetsgivarna som sätter dagordningen. Det behövs en förnyelse i den fackliga verksamheten därför behöver vi med gemensamma krafter nå synergieffekter för att bli framgångsrika. Vi behöver samla krafterna för att tillgodose våra medlemmars behov.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.