• När Ellos var ett postorderföretag tampades man i huvudsak med detaljhandeln och konkurrenter som Kappahl och Lindex. Nu är konkurrensen internationell och det är relativt lätt att starta e-handel var som helst i världen. Foto: Magdalena Taubert

Tuff e-handel tvingar Ellos till varsel

Publicerad 13 september 2018, kl 13:49

Ellos behöver spara 100 miljoner kronor. Konsekvensen är att bolaget nu varslar ett 50-tal anställda.
– Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben.

På onsdagen varslade e-handelsföretaget Ellos Group 50 av sina totala 600 anställda. Koncern består av dotterbolagen Ellos, Jotex och Stayhard och varslet berör Ellosverksamheten. Målsättningen är att spara 100 miljoner kronor i verksamheten för att rusta för framtiden.

För ett par år sedan hade Ellos 800 anställda men har successivt minskat personalstyrkan. Tidigare varsel har varit kopplad till en omstrukturering från postorder till e-handel. Den här gången beror sparpaketet på den allt hårdare konkurrensen inom e-handelsbranschen. Små marginaler och krav på allt bättre service gör att bolagen i branschen successivt ställer om – fria returer av plagg och korta ledtider blir alltmer krav i branschen.

– Det är en tuff bransch där handeln är internationellt konkurrensutsatt med aktörer som Amazon och Zalando. Vår utmaning är att växa i takt med marknaden, i nuläget växer vi lika hög utsträckning som branschen i övrigt. Det medlemmarna saknar är tydliga tillväxtplaner från ledningen. Om man tar fram bra sådana för framtiden är jag säker på att vi kommer att växa igen, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben.

När Ellos var ett postorderföretag tampades man i huvudsak med detaljhandeln och konkurrenter som Kappahl och Lindex. Nu är konkurrensen internationell och det är relativt lätt att starta e-handel var som helst i världen.

Hans Lindau berättar att många medlemmar oroas av varslet och att klubben finns där för att ge dem stöd och information i en tuff tid. Själv beklagar han åtgärderna men anser att de är nödvändiga.

– Företaget kommer att presentera ett resultat som är på plus men om vi ska se till att ha lönsamhet i många år framåt så är det nödvändigt att justera vissa saker. Det finns ett investeringsbehov som vi helt enkelt måste hitta en finansiering för. Vi är tidigt i processen och har inte ens inlett förhandlingar ännu, men risken är att vi kommer att bli en övertalighet, säger han.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-10-04.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kön avgör startups framgång

  Startups drivna av kvinnor är mer framgångsrika – om de backas upp av andra kvinnor.

 • Läs även...

  Oro för ökad ohälsa när Sandvik varslar

  Sammanlagt 210 tjänstemän på Sandvik Materials Technology varslas om uppsägning. Blir varslet verklighet blir en femtedel av tjänstemännen av med sina jobb. Facket oroas över att nedskärningarna ska leda till ökad press och stress.

 • Läs även...

  Oroliga medlemmar på Ericsson

  På fredagen besökte Unionens ordförande Martin Linder Ericsson i Kista och träffade medlemmar. Kollega följde med och pratade med några medlemmar om läget och framtiden.

 • Läs även...

  Stark klubb i svajig bransch

  Mediebranschen är otrygg på många sätt, men på Schibsted har man samlat de fackliga krafterna genom att slå ihop tre fackklubbar till en.

 • Läs även...

  Unionen vill se krav på vinproducenter

  Strejken på den sydafrikanska vingården Robertson Winery är över. Men grundläggande problem kvarstår inom vinindustrin. Det anser Unionen som tagit initiativ till en diskussion med Systembolaget.

 • Läs även...

  Handel i förvandling

  Vi letar drömskorna på nätet, fyndar skönhetsprodukter i webbutiker och handlar allt oftare mat utan inblandning av kassör. Samtidigt öppnas stora flagskeppsbutiker och webbshoppar blir fysiska. Så vad händer egentligen med handeln? Blir jobben färre eller bara annorlunda? Kollega tar grepp om hur digitaliseringen påverkar en hel bransch.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.