Annons
Annons
 • Löneförhandlingarna mellan Almega och Unionen har varit kämpiga. Foto: Shutterstock, Anders Wiklund / TT (montage Kollega)

Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

Publicerad 24 november 2020, kl 16:13

Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

Redan dagen efter att industrins parter satt det så kallade märket, det vill säga bestämt nivån på de årliga löneökningarna, gick Almega, som organiserar arbetsgivare inom tjänstesektorn, ut med sin kritik. Märket sätter i normalfallet nivån även för den övriga arbetsmarknaden.

Läs mer: Märket - så funkar det

Ett misslyckande, kallade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega, överenskommelsen i ett pressmeddelande.

– Högre löner fungerar om det finns en höjd produktivitet, men i vissa delar av våra branscher är produktiviteten just nu noll. Det går inte ihop, sade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega i ett pressmeddelande.

Den inställningen har uppenbarligen följt med in i avtalsförhandlingarna på Almegaområdet.

– Förhandlingarna har varit lite utmanande, bekräftar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

– Problemet har varit att acceptansen för märket i inhemska sektorer är begränsat.

Ytterligare en sak som Almega har haft svårt att acceptera är, uppger Martin Wästfelt, att tjänstemännens avtal är framtungt, det vill säga att en stor del av lönehöjningarna faller ut i början av den 29 månader långa avtalsperioden.

Läs mer: Så höga blir löneökningarna

Almega konstaterade för mindre än en månad sedan att 82 000 personer i tjänstesektorn hade varslats om uppsägning från den 1 mars. Det faktumet påverkar dock inte den fackliga motparten i förhandlingarna.

– För oss är det självklart att märket måste fungera oavsett om den inhemska sektorn har det kämpigt eller har bra förutsättningar, säger Martin Wästfelt som påpekar att det många gånger tidigare har varit tjänstesektorn som haft bättre betalningsförmåga än industrin.

– Den här gången tycks det som om industrin har återhämtat sig bättre efter den stora nedgången i våras.

Kanske är dock förhandlingarna på väg att lossna. Häromdagen tecknade Almega sina två första, av totalt 130, avtal i årets avtalsrörelse. Inget av dem var visserligen med Unionen, men båda landade på märkets 5,4 procent över 29 månader.

– Samtalen pågår i en konstruktiv anda, men ett antal svåra frågor återstår fortfarande att lösa. Båda parter är angelägna om att få de nya avtalen på plats, säger Martin Wästfelt.

Kollega har sökt Stefan Koskinen för en kommentar.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.