Annons
 • I år beräknas 12 000 tjänstemän bli uppsagda från jobbet. Foto: Colourbox

Tuffare arbetsmarknad väntar

Publicerad 28 januari 2019, kl 16:04

I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.

Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: de senaste sex åren har antalet uppsagda minskat för varje år. Men i höstas kom de första signalerna om ett trendbrott. Under 2018 blev 11 006 personer av med jobbet, mot 10 957 personer året innan, enligt statistik från Trygghetsrådet TRR.

I år ser det ännu dystrare ut. Prognosen pekar på att 12 000 personer blir av med sina jobb – en ökning med tio procent jämfört med 2018. Ändå är Lennart Hedström, vd för TRR, optimistisk.

– Vi vet att tjänstemän generellt är eftertraktade på arbetsmarknaden och relativt snabbt efter en uppsägning kommer i nytt arbete. De flesta inom stat, kommun och landstingsområdet där stora behov av arbetskraft finns, säger han.

Läget på arbetsmarknaden varierar kraftigt över landet. Av de tre storstadsregionerna är det kämpigast för tjänstemännen i Skåne. Där ökade antalet uppsagda tjänstemän med 25 procent mellan 2017 och 2018. Under det tredje kvartalet förra året blev flera hundra tjänstemän av med sina jobb i Skåne, främst från stora arbetsgivare som Ikea, Sony och Baxter.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

– Det har varit ett stort inflöde till TRR i Skåne. Det tyder på en sämre arbetsmarknad även om de uppsagda tjänstemännen snabbt får ett nytt jobb, säger Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne.

Även i Stockholmsområdet har arbetsmarknaden mattats av, med elva procent fler uppsagda förra året jämfört med året innan.

Ljuset i mörkret finns i Västra Götaland. Där har färre tjänstemän behövt stöd från TRR 2018.

– Trots att detaljhandeln i Göteborgstrakten varslat en del personal under 2018 så ser vi att arbetsmarknaden pekar uppåt och att färre tjänstemän förlorade jobbet under 2018 jämfört med 2017. Det innebär att det mycket positiva läget för uppsagda tjänstemän fortsätter, säger Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg och Halland.

Enligt Konjunkturinstitutet kulminerade högkonjunkturen första halvåret 2018. Enligt institutets senaste prognos kommer arbetslösheten att stiga de kommande åren, från 6,4 procent i år till 6,8 procent 2022.

Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Bli vertikalodlare i VR

  Om du blir av med jobbet och får hjälp av TRR för att komma vidare har du nu chansen att uppleva ett framtidsyrke i VR, Virtual Reality.

 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Kvinnor får oftare nytt jobb

  När tjänstemän sägs upp får kvinnor oftare än män nytt jobb. Kvinnorna får också en högre befattning och lön.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  1 000 tjänster bort från Essity

  Hygienbolaget Essity inleder ett besparingsprogram och minskar sin personal med 1 000 anställda globalt. Hur det kommer att påverka den svenska verksamheten är ännu oklart.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Svårare att få jobb för uppsagda

  Fler varsel och stigande arbetslöshet. Nya siffror från Arbetsförmedlingen indikerar bistra tider på arbetsmarknaden. Men Unionens medlemmar tycks än så länge förskonade.

 • Läs även...

  "Lönetakten kan inte växlas upp"

  Ökad arbetslöshet och tuffa tider för svensk industri. Det var i huvudsak dystra tongångar när Teknikföretagen presenterade sin konjunkturprognos.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.