Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Tuffare arbetsmarknad väntar

I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.
David Österberg Publicerad 28 januari 2019, kl 16:04
Colourbox
I år beräknas 12 000 tjänstemän bli uppsagda från jobbet. Colourbox

Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: de senaste sex åren har antalet uppsagda minskat för varje år. Men i höstas kom de första signalerna om ett trendbrott. Under 2018 blev 11 006 personer av med jobbet, mot 10 957 personer året innan, enligt statistik från Trygghetsrådet TRR.

I år ser det ännu dystrare ut. Prognosen pekar på att 12 000 personer blir av med sina jobb – en ökning med tio procent jämfört med 2018. Ändå är Lennart Hedström, vd för TRR, optimistisk.

– Vi vet att tjänstemän generellt är eftertraktade på arbetsmarknaden och relativt snabbt efter en uppsägning kommer i nytt arbete. De flesta inom stat, kommun och landstingsområdet där stora behov av arbetskraft finns, säger han.

Läget på arbetsmarknaden varierar kraftigt över landet. Av de tre storstadsregionerna är det kämpigast för tjänstemännen i Skåne. Där ökade antalet uppsagda tjänstemän med 25 procent mellan 2017 och 2018. Under det tredje kvartalet förra året blev flera hundra tjänstemän av med sina jobb i Skåne, främst från stora arbetsgivare som Ikea, Sony och Baxter.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

– Det har varit ett stort inflöde till TRR i Skåne. Det tyder på en sämre arbetsmarknad även om de uppsagda tjänstemännen snabbt får ett nytt jobb, säger Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne.

Även i Stockholmsområdet har arbetsmarknaden mattats av, med elva procent fler uppsagda förra året jämfört med året innan.

Ljuset i mörkret finns i Västra Götaland. Där har färre tjänstemän behövt stöd från TRR 2018.

– Trots att detaljhandeln i Göteborgstrakten varslat en del personal under 2018 så ser vi att arbetsmarknaden pekar uppåt och att färre tjänstemän förlorade jobbet under 2018 jämfört med 2017. Det innebär att det mycket positiva läget för uppsagda tjänstemän fortsätter, säger Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg och Halland.

Enligt Konjunkturinstitutet kulminerade högkonjunkturen första halvåret 2018. Enligt institutets senaste prognos kommer arbetslösheten att stiga de kommande åren, från 6,4 procent i år till 6,8 procent 2022.

Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.