• I år beräknas 12 000 tjänstemän bli uppsagda från jobbet. Foto: Colourbox

Tuffare arbetsmarknad väntar

Publicerad 28 januari 2019, kl 16:04

I år kommer 12 000 tjänstemän att bli uppsagda. Det är en rejäl ökning jämfört med förra året och innebär att den fleråriga trenden med färre uppsagda bryts.

Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: de senaste sex åren har antalet uppsagda minskat för varje år. Men i höstas kom de första signalerna om ett trendbrott. Under 2018 blev 11 006 personer av med jobbet, mot 10 957 personer året innan, enligt statistik från Trygghetsrådet TRR.

I år ser det ännu dystrare ut. Prognosen pekar på att 12 000 personer blir av med sina jobb – en ökning med tio procent jämfört med 2018. Ändå är Lennart Hedström, vd för TRR, optimistisk.

– Vi vet att tjänstemän generellt är eftertraktade på arbetsmarknaden och relativt snabbt efter en uppsägning kommer i nytt arbete. De flesta inom stat, kommun och landstingsområdet där stora behov av arbetskraft finns, säger han.

Läget på arbetsmarknaden varierar kraftigt över landet. Av de tre storstadsregionerna är det kämpigast för tjänstemännen i Skåne. Där ökade antalet uppsagda tjänstemän med 25 procent mellan 2017 och 2018. Under det tredje kvartalet förra året blev flera hundra tjänstemän av med sina jobb i Skåne, främst från stora arbetsgivare som Ikea, Sony och Baxter.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

– Det har varit ett stort inflöde till TRR i Skåne. Det tyder på en sämre arbetsmarknad även om de uppsagda tjänstemännen snabbt får ett nytt jobb, säger Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne.

Även i Stockholmsområdet har arbetsmarknaden mattats av, med elva procent fler uppsagda förra året jämfört med året innan.

Ljuset i mörkret finns i Västra Götaland. Där har färre tjänstemän behövt stöd från TRR 2018.

– Trots att detaljhandeln i Göteborgstrakten varslat en del personal under 2018 så ser vi att arbetsmarknaden pekar uppåt och att färre tjänstemän förlorade jobbet under 2018 jämfört med 2017. Det innebär att det mycket positiva läget för uppsagda tjänstemän fortsätter, säger Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg och Halland.

Enligt Konjunkturinstitutet kulminerade högkonjunkturen första halvåret 2018. Enligt institutets senaste prognos kommer arbetslösheten att stiga de kommande åren, från 6,4 procent i år till 6,8 procent 2022.

Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Sällsynt med storvarsel

  Det blir allt ovanligare med stora varsel. I stället arbetar företagen mer kontinuerligt med förändringar av verksamheten. En orsak kan vara att stora varsel skadar företagens varumärke.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.