Annons
Annons
 • Beslutet om höjd A-kassa aviserades i en debattartikel signerad V:s ekonomiska talesperson, Ulla Andersson (tv) och S finansminister Magdalena Andersson (th). På bilden också MP:s Janine Alm Ericsson (mitten). Foto: Henrik Montgomery/TT

Tummen upp för höjd a-kassa

Publicerad 13 april 2015, kl 13:45

Regeringen föreslår en höjning av taket i a-kassan i sin kommande vårbudget. Det aviserades under måndagen. Unionen välkomnar höjningen men hoppas på politiska satsningar som skapar fler jobb i vårpropositionen och höstbudgeten.

Höjningen innebär att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden, och i övrigt uppfyller kraven för att få a-kassa, får ut 80 procent av sin inkomst under de 100 första ersättningsdagarna. Därmed blir den högsta dagpenningen 910 kronor fram till dag 100, följt av en avtrappning till 760 kronor per dag.

För den som är arbetslös och sjuk och får sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 till 543 kronor per dag.

Både Unionen och TCO välkomnar takhöjningen, som är den första på 13 år. Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, poängterar dock att det är viktigt med politiska åtgärder som får ner arbetslösheten.

– Det är bra att a-kassan nu höjs. Det har varit ett krav från oss under många år och under tiden har skyddet vid arbetslöshet från a-kassan urholkats allt mer. Sedan är det viktigt att det fattas politiska beslut som lägger en god grund för att jobben blir fler och arbetslösheten minskar. Nu kommer regeringen med sin vårproposition i veckan och en höstbudget senare i år och då får vi se vilka satsningar som föreslås och därmed hur helheten kring näringslivspolitiken blir, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Förändringarna föreslås börja gälla den 7 september 2015.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Fler ska få a-kassa

  Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.