• Beslutet om höjd A-kassa aviserades i en debattartikel signerad V:s ekonomiska talesperson, Ulla Andersson (tv) och S finansminister Magdalena Andersson (th). På bilden också MP:s Janine Alm Ericsson (mitten). Foto: Henrik Montgomery/TT

Tummen upp för höjd a-kassa

Publicerad 13 april 2015, kl 13:45

Regeringen föreslår en höjning av taket i a-kassan i sin kommande vårbudget. Det aviserades under måndagen. Unionen välkomnar höjningen men hoppas på politiska satsningar som skapar fler jobb i vårpropositionen och höstbudgeten.

Höjningen innebär att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden, och i övrigt uppfyller kraven för att få a-kassa, får ut 80 procent av sin inkomst under de 100 första ersättningsdagarna. Därmed blir den högsta dagpenningen 910 kronor fram till dag 100, följt av en avtrappning till 760 kronor per dag.

För den som är arbetslös och sjuk och får sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 till 543 kronor per dag.

Både Unionen och TCO välkomnar takhöjningen, som är den första på 13 år. Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, poängterar dock att det är viktigt med politiska åtgärder som får ner arbetslösheten.

– Det är bra att a-kassan nu höjs. Det har varit ett krav från oss under många år och under tiden har skyddet vid arbetslöshet från a-kassan urholkats allt mer. Sedan är det viktigt att det fattas politiska beslut som lägger en god grund för att jobben blir fler och arbetslösheten minskar. Nu kommer regeringen med sin vårproposition i veckan och en höstbudget senare i år och då får vi se vilka satsningar som föreslås och därmed hur helheten kring näringslivspolitiken blir, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Förändringarna föreslås börja gälla den 7 september 2015.

Lediga jobb
 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Regeringen ser över strejkrätten

  En av hörnstenarna i den svenska modellen är satt under lupp. Möjligheten att strejka kan se annorlunda ut inom ett år.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Få lön utan att jobba

  Minskad fattigdom, ohälsa och byråkrati. Om alla i Sverige fick en basinkomst, oavsett om de jobbar eller inte, skulle allt bli bättre, menar förespråkarna. Men modellen saknar inte kritiker.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.