Annons
Annons
  • Innovationsklustret ska ligga intill Astra Zenecas anläggning i Mölndal, söder om Göteborg. Foto: Zynka

Tusentals jobb i nytt forskningscentrum

Publicerad 24 januari 2020, kl 09:06

Nu satsas 3,5 miljarder på ett gigantiskt biomedicinskt kluster i Mölndal. Tanken är att området ska rymma 7 000 anställda och utveckla framtidens mediciner. Unionen välkomnar satsningen.

I dag, fredag tas första spadtaget för ett stort innovationskluster i Mölndal intill Astra Zenecas anläggning söder om Göteborg. Inom fem till åtta år beräknas området bestå av 350 stora och små företag inom biomedicinsk forskning.

Förhoppningen är att det 100 000 kvadratmeter stora området ska ge 7 000 nya arbetstillfällen. Här är det tänkt att framtidens mediciner och hjälpmedel inom hälsosektorn ska utvecklas.

Projektet är en investering på 3,5 miljarder kronor och har initierats av Astra Zeneca, Next Step och Vectura Fastigheter. Tanken är att klustret ska bli något liknande inom hälsosektorn som Lindholmen Science Park, en företagspark inom fordonsindustrin som just nu växer upp på andra sidan Göta älv.

Unionen är positiva till satsningen.

– Klustret i Lindholmen har blivit en oerhörd framgång utifrån ett Göteborgsperspektiv men också för Sverige i stort. Vi ser att företag söker sig dit för att vara nära andra aktörer och utbyta erfarenheter. Kan området i Mölndal bli något liknande inom life science låter det väldigt spännande, säger Pierre Svensson, chef på Unionens regionkontor i Göteborg.

Han tror att innovationsklustret kan gynna Unionens medlemsgrupper på sikt.

– Många av våra medlemmar jobbar inom de här branscherna och etableringen kommer att dra folk till regionen. Det kommer att byggas bostäder, vilket skapar arbetstillfällen i de sektorerna.

Life science

En tvärvetenskaplig forskningsgren som inkluderar bio- och medicinteknik samt läkemedel, men också miljö och hållbarhet.
Kunskapen inom life science utvecklas ur samarbeten mellan den akademiska forskningen och näringslivet. Branscher som ingår är bland annat medicinteknik, läkemedel, livsmedel och jordbruk.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb