• De migrantarbetare som sköter tvätten åt hotell som charterbolagen Ving och Fritidsresor arbetar med utsätts för kränkningar och tvångsarbete, rapporterar Fair Trade Center. Foto: Malin Kjellqvist

”Tvångsarbete" på chartertvätteri

Publicerad 24 september 2014, kl 13:50 Uppdaterad 24 september 2014, kl 14:38

Vings och Fritidsresors hotell i Thailand fortsätter att använda ett tvätteri som kränker mänskliga rättigheter. Det enligt en granskning som gjorts av Fair Trade Center och Schyst resande. Researrangörerna tillbakavisar kritiken.

Tvångsarbete är fortfarande är vardag för burmesiska migrantarbetare på ett tvätteri på Phuket som tvättar textilier åt hotell som Fritidsresor och Ving anlitar, enligt Fair Trade Center. Människorättskränkningarna uppdagades i en rapport från Schyst resande redan 2012, men trots detta har charterarrangörerna inte lyckats bidra till att förbättra situationen.

De burmesiska migrantarbetarnas pass och arbetstillstånd är fortsatt beslagtagna av arbetsgivaren, vilket innebär att de inte kan byta arbetsplats eller resa därifrån. "I praktiken utsätts de för tvångsarbete", skriver Fair Trade Center och Schyst resande i sin uppföljande rapport.

Elisabeth Åberg, utredare på Unionen och specialist på CSR-frågor, anser att kränkningarna av migrantarbetarna är oerhört allvarligt och efterlyser att charterbolagen tar sitt ansvar.

– Resebolagen har haft två år på sig att komma till rätta med de här allvarliga missförhållandena. Att det sker längre ner i leverantörskedjan är inget hållbart argument. OECD:s och FN:s regler för mänskliga rättigheter är klara på den punkten: Man har ett ansvar ner i leverantörsleden och en skyldighet att göra undersökningar där risken för brott mot mänskliga rättigheter är störst, säger hon.

– Detta är bolag som ingår i stora internationella koncerner. Ska man verka på marknader där det är stor risk för överträdelser måste man också ha resurser så att man inte kränker mänskliga rättigheter. Resebranschen ligger efter detaljhandeln i de här frågorna, där har man förstått att det måste göras sociala revisioner. Den här granskningsrapporten är en hjälp till företagen att uppmärksamma att det finns problem.

Magdalena Öhrn, informationschef för Ving Sverige, säger till TT att företaget ända sedan 2012, då man först fick vetskap om missförhållandena, agerat i samråd med Fair Trade.

– Situationen på tvätteriet på Phuket är självklart inte acceptabel. Men allt vi gjort för att försöka förbättra situationen för arbetarna har vi gjort i samråd med Fair Trade, därför är kritiken märklig, säger hon.

Även Fritidsresor tillbakavisar kritiken i ett pressmeddelande som publicerats på hemsidan:

"Fritidsresor påstås i den nya studien inte ha agerat sedan 2012. Det stämmer inte. Så sent som i maj 2014 gjorde Fritidsresor en generell inventering bland sina hotell i Phuket och Khao Lak avtalade inför vintersäsongen. Inget av hotellen som Fritidsresor har avtal med inför vintersäsongen 2014, anlitade tvätteriet i rapporten från 2012."

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  "Ingen kan längre säga att de inte visste"

  Kvinnornas berättelser om trakasserier och övergrepp kommer inte att försvinna ut i tysthet. Martin Linder, Unionens ordförande, tror att #MeToo kommer att leda till en bestående förändring.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  H&M röstade nej till levnadslöner

  H&M:s aktieägare röstade ner förslaget att införa levnadslöner för de underleverantörer som syr företagets kläder. Aktieägaren CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.