• "Vi fick veta att vi skulle plocka undan på vårt bord, stänga av datorn och ta med oss alla tillbehör eftersom vi skulle få gå på dagen om vi var utvalda", säger en anställd på företaget. Foto: Colourbox

Tvingades sluta under hot

Publicerad 16 september 2015, kl 15:12 Uppdaterad 18 september 2015, kl 13:26

Praktikertjänst omorganiserar och säger upp ett 20-tal tjänster. Schysta uppsägningar menar arbetsgivaren, men det råder det delade meningar om.
- De hotade med att hämta säkerhetsansvarig om jag inte skrev under papperen, säger en anställd på företaget.

Redan i början av året stod det klart att det skulle ske förändringar på koncernen Praktikertjänst AB. Ägare och styrelse tog beslut om att modernisera företaget, vilket i praktiken betydde en omorganisation. Hur stor den skulle vara eller vilka tjänster som skulle påverkas var inte klart. Förrän efter sommaren.

Först fick rekryteringsgruppen gå, efter det en större del av marknadsavdelningen och  sedan var det rådgivarnas tur. Under gårdagen blev anställda på servicecenter kallade till möte.

- Efter mötet blev vi kallade till personliga samtal, där vi fick veta att vi skulle plocka undan på vårt bord, stänga av datorn och ta med oss alla tillbehör eftersom vi skulle få gå på dagen om vi var utvalda, säger en anställd på företaget som har valt att vara anonym.

Under de personliga mötena fick de utvalda anställda skriva på ett uppsägningspapper som informerade om att sista anställningsdagen var i måndags. Alla skrev inte på.
- Jag bad om att få ta hem papperen och läsa, men då hotade de med att kalla på säkerhetsansvariga. Jag vet inte om de ville skrämmas.

Under gårdagen sades ett 20-tal anställda upp. Tillsammans med marknadsavdelningen, rådgivarna och rekryteringsgruppen handlar det om sammanlagt 36 personer.  Uppsägningarna sker på grund av arbetsbrist.

- Det är skitsnack. Ingen har fått möjlighet att omplaceras och de som har valts ut har både mer erfarenhet och utbildning än dem som fått vara kvar. Man har handplockat personer, mestadels äldre som man vill bli av med.

De som tvingats gå har erbjudits 9 eller 12 månaders lön och blivit arbetsbefriade från och med nu.

- Det är väldigt rörigt. Vi är alla väldigt skärrade och ledsna. Om företaget bara kunde ge en förklaring och göra det snyggt skulle det nog inte råda sådant chocktillstånd.

Enligt Birgitta Ed, tillförordnad marknads- och kommunikationsdirektör på Praktikertjänst, har uppsägningarna skötts på ett snyggt sätt.

Varför säger ni upp ett 20-tal personer?
- Det är en följd av en omorganisation som vi är inne i nu. Styrelsen och ägaren har tagit ett beslut om en ny strategi som handlar om att modernisera företaget för att hänga med i konkurrensen i framtidens vårdbolag.

Enligt uppgift uppmanades anställda på servicecenter att skriva på ett papper samma dag som informationen om uppsägningen kom. De skulle också ta med sig alla sina tillhörigheter.
- Det är ingenting jag känner till.

Så de anställda erbjöds inte att köpas ut på dagen?
- I den stora omorganisationen finns det ett antal samtal som pågår med människor som frivilligt vill lämna företaget.

Hur ser samarbetet med Unionenklubben ut på företaget?
- Vi har ett bra samarbete. De har varit med i den här förändringsprocessen ända från början. Det är ett jättetufft läge just nu. Inte minst för de individer som får gå.

Kollega har sökt Unionenklubben och fick under fredagen följande svar i ett mejl:

Det är alltid en tuff situation när medarbetare tvingas lämna företaget. Uppsägningarna har skett efter förhandlingar mellan klubben och företaget och vi är efter omständigheterna nöjda med uppgörelserna. De ger de medarbetare som tvingas lämna goda möjligheter att hitta nya jobb. Vi har gjort allt vi kan för att värna alla medarbetares integritet och välbefinnande i den här svåra situationen.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Berättade om graviditet – sades upp samma kväll

  När en projektledare på ett IT-företag berättade att hon var gravid sades hon upp samma kväll. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 350 000 kronor för bland annat diskriminering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.