Annons
Annons
 • Det är stora skillnader i semestervanorna mellan arbetare och tjänstemän. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tydliga klasskillnader i semestervanor

Publicerad 26 juni 2019, kl 12:53

Det finns tydliga skillnader i hur arbetare och tjänstemän semestrar. Tjänstemän har i betydligt högre utsträckning möjlighet att åka på resor eller tillbringa semestern i fritidshus eller husvagn. Och skillnaderna ökar.

Yrke påverkar semestervanor. Det visar en rapport från LO. Förra året hade drygt en tredjedel av arbetarna varken gjort en resa eller semestrat i fritidshus eller husvagn. Bland tjänstemän var motsvarande andel 15 procent.

Den främsta anledningen till det är, enligt LO, olika ekonomiska förutsättningar för arbetare och tjänstemän: ”Man kan säkert ha en bra semester och fritid utan att den kostar mycket pengar, men förutom sol, bad och bibliotek är det inte många nöjen som är gratis”, skriver LO i rapporten.

Läs också: Välj rätt resmål och få valuta för pengarna

Av arbetarna hade hälften gjort en semesterresa på minst en vecka de senaste tolv månaderna, mot 71 procent av tjänstemännen. Skillnaden har dessutom ökat med tre procentenheter de senaste tio åren.

40 procent av arbetarna hade tillgång till fritidshus eller husvagn. Av tjänstemännen var motsvarande andel 56 procent. Även den skillnaden har ökat från 2008 till i dag – med sex procentenheter.

Det finns också skillnader inom grupperna. Minst möjligheter att åka på semester, campa eller äga fritidshus har lågutbildade arbetare. I gruppen ”ej facklärda arbetare” hade 36 procent varken åkt på semester eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Av högre tjänstemän var motsvarande andel bara tio procent.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

  Om du har en månadslön på knappt 42 000 kronor och går ned på halvtid från 61 års ålder kan din tjänstepension minska mindre än du tror. I detta fall med 360 kronor i månaden.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.