Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Tyskt avtal kan påverka svenska plånböcker

4,3 procents löneökningar i år. De höga löneökningarna i det nya avtalet för anställda i den tyska metallindustrin kan ge högre löneökningar även i Sverige på sikt.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 februari 2018, kl 12:43
colourbox.com
colourbox.com

Mer i plånboken, men också större möjligheter att bestämma över sin arbetstid. Det innebär det nya avtalet som omfattar anställda i den tyska delstaten Baden-Württemberg. Avtalet fungerar som pilotavtal och förväntas att få bäring för 3,9 miljoner anställda i hela Tyskland.

I korthet innebär det löneökningar på 4,3 procent från april i år plus 100 euro, motsvarande cirka tusen kronor, retroaktivt för årets första månader. För nästa år innebär avtalet ett engångsbelopp på 400 euro plus 27,5 procent av en månadslön.

De svenska avtal som slöts i fjol innebär kostnadsökningar på 2,17 procent per år, det vill säga betydligt lägre än de tyska.

Men Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, påpekar att konstruktionen av de tyska avtalen är annorlunda än de svenska. Den procentsats de kommer överens om i Tyskland gäller avtalens lägstalöner. Därför är det inte givet att även de övriga anställda får motsvarande lönehöjning.

– Tidigare, när det har varit dåliga tider, blev utfallet lägre på företagsnivå än nivån i avtalet. Nu när det är bättre tider kanske löneökningarna i avtalet däremot slår igenom, säger Niklas Hjert.

– Därför är det viktigt för oss att följa utvecklingen och se hur utfallet blir. Det kan definitivt vara en faktor som vi tar hänsyn till när vi ska träffa nya avtal 2020.

I backspegeln sett – lade ni er för lågt i det senaste avtalet?

– Det finns ingen anledning att tro. De bedömningar vi gjorde då utifrån hur det går för svensk industri och vår konkurrenskraft håller fortfarande.

Att det är höga siffror i det nya IG Metall-avtalet, konstaterar även Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

– Men tysk ekonomi går bra och nu får de anställda del av de värden som skapas.

Enligt Katarina Lundahl är det svårt att jämföra Sveriges och Tysklands ekonomier rakt upp och ned eftersom förutsättningarna är så olika. Bland annat har Tyskland en avsevärt större inhemsk marknad och industrin är betydligt mer konsumentorienterad.

– Men ur ett svenskt perspektiv är det bra att de anställda i Tyskland får höga löneökningar. Tyskland är en stor exportmarknad och möjligheterna ökar för svenska företag som tillverkar varor som säljs direkt till konsumenterna, exempelvis bilar.

Att de tyska lönerna ökar innebär givetvis att kostnaderna för de tyska företagen ökar. Det borde i sin tur innebära en fördel för de svenska konkurrenterna.

– Men det är svårt att säga exakt vad det innebär. Eftersom svenska företag inte konkurrerar med priset i första hand. För dem gäller det i stället att hålla innovationskraften uppe, säger Katarina Lundahl.

 

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.