Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Tystnadsplikt i tio dagar

Semester med helpension? Jag hade ingen aning om vad som väntade mig när jag en vacker julidag intet ont anande kom till min efterlängtade meditationskurs i Ödeshög.
Anneli Publicerad 15 september 2008, kl 14:23
illustration

Det visade sig att jag tackat ja till ett monotont heltidsjobb med villkor som facket aldrig skulle acceptera: väckning långt före soluppgång, tolvtimmars arbetsdagar i en stekhet, underdimensionerad lokal och total tystnad. Där satt jag som en potatissäck på en pytteliten pall och delade öde med sjuttio medfångar som alla hade lika lite livsrum och enahanda arbetsuppgifter. Till kojs kröp vi senast vid solnedgång och somnade bäst vi kunde utan någon läsning eller mp3, eftersom allt var förbjudet. I all hemlighet stavade jag varudeklarationer på diverse tvålflaskor och tandkrämstuber för att försäkra mig om jag fortfarande kunde läsa.

Vid fem på eftermiddagen intogs örtte och frukt, varefter ingenting alls serverades under kvällen. Tack och lov hade vi helt obegränsad tillgång till kranvatten och näringsrik skogsluft genom myggnät. Tarmarna kurrade och skrek när jag försökte sova för att kunna vakna pigg och utvilad inför nästa dags tortyr.

Plötsligt hade alltså jag, en social varelse som säkert inte varit tyst en enda stund sedan födseln, gått med på att förvandlas till asket, en nunna som inte får kommunicera med sina gelikar.

Men både tidig väckning och tystnad kom att bli mina bästa vänner. Mina sinnen blev knivskarpa och jag återupptäckte dem efter årtionden av dvala. Jag öppnade ögonen, såg alla färgerna och detaljerna längs den lilla skogsslingan och jag hörde fåglarnas alla finurligaste läten, grodornas och snokarnas försiktiga rasslande i gräset och kände doften av sol och hallon. Jag levde i nuet.

Jag kunde förnimma vindens kyss på min svettiga näsa för att inte tala om den djävulska smärtan efter en heltimme med förbud att röra en fena. Smärtan försvann och i stället kom belöningen i form av en underbar fjäderlätt eufori och spännande vibrationer över hela kroppen vilket smällde högre än alla traditionellt beprövade metoder att locka fram positiv respons i kroppen - som rusdrycker, äventyrsresor, nikotinpinnar, koffeinkickar, tokshopping, kulturkonsumtion, matmissbruk, arbets- och träningsnarkomani och sist men inte minst sockerfrossa.

De flesta på min kurs var duvungar som till råga på allt haft mod att återvända kurs efter kurs, avancera till "gamla elever" medan de flesta av oss åldersmässigt gamla längst bak i salen, halvt lutandes mot väggen, var bara simpla "nya elever". I deras ålder, tänkte jag surt i början, hade jag minsann bråttom att skaffa mig en utbildning och sedan bråttom ut i arbetslivet för att försörja mig. Utan att ägna en tanke åt hur jag mådde.

Fast, med facit i hand, som världen och arbetsmarknaden tyvärr ser ut idag, lär dessa briljanta ungdomar verkligen behöva den äkta, djupgående balans och harmoni som till exempel meditation kan ge för att helt enkelt klara sig i livet (med livet i behåll) och på jobbet (utan att tappa förståndet).

Må alla varelser få dela min harmoni, harmoni, harmoni...

Krönika

Nytt uppdrag - det är värt en after work!

När jag fått uppdraget att skriva krönikor i Kollega skulle det firas. Frun och jag gick därför på After Work vid halv fyra-tiden. Rött vin för henne på restaurang Absint i Gävle. Vitt vin för mig. Lite mesigt. Jag vet. Men migrän är ärftligt och jag får så himla ont i huvudet av rött.
Publicerad 3 mars 2014, kl 14:19
TT
TT

Konceptet after work är trevligt. En sorts ventil i vardagen och tillfälle att fira arbetsframgångar och med tanke på hur många man träffar på krogarnas olika after work jobbar många väldigt bra väldigt ofta.

Öl-Johan och Vin-Tage var två av profilerna under min upp­växt. Deras After Work började så att säga i 45-årsåldern och fortsatte livet ut, om jag förstått saken rätt.

”Ledighetskommittén”, fnyste de vuxna utan att jag förstod varför.

Jag har ingen aning om vilken livsväg de hade trampat, men den ledde till bänkar, bärs och fickljummen Beyaz. Hade de fått nya pengar från socialen en kvarting brännvin.
”Vi shottar lite”, skulle vi som tror vi är lyckade kalla det på After Work i dag, när vi står med kavajer från Filippa K eller trastrendiga jeans.

Öl-Johan och Vin-Tage var väl inte direkt heta på arbetsmarknaden. Rättare sagt fanns det ingen arbetsmarknad för dem till slut. Ingen ville ha dem. De var ratade. Fast det fattade inte vi barn. Vi hörde bara att Vin-Tage hade kommit full till jobbet. Mest reagerade vi på att de hade slitna kläder.

”De vill inte jobba”, fnyste de vuxna.

Och kanske var det så. Jag vet inte. Fast för att inte vilja jobba pratade de ovanligt mycket jobb måste jag säga. Den ene hade arbetat vid järnvägen, den andra var målare. Det var väl egentligen det enda de pratade med någon sorts stolthet om. Uppdragen hos SJ i Stockholm och ommålningen hos den där läkarfamiljen och personalfesterna och det där året då det var fotbolls-VM och alla i företaget samlades kring Berglunds radio… Och så barnen, förstås.

Det är ungefär som det är med de grava alkoholister jag känner till i dag också. Jobbet de inte har kvar och barnen de träffar för sällan är samtalsämnena när jag tar mig tid, eller mer ärligt, inte kommer undan någon minuts kallprat.

Öl-Johan och Vin-Tage levde i fel tid. Då var vin till lunchen och öl med kollegorna vid tretiden inte ett mått på framgång på arbetsplatsen. Och ingen fick cred för att man hade sliten jacka från Erikshjälpen.

När vi kommer hem från after work-firandet bläddrar jag i tidningen. En rubrik säger just ’Alla vill ha vintage nu’ och jag petar nöjt i mina trasiga jeans.

Tänk om han som arbetsmarknaden ratade fått höra det innan han av någon anledning tog vägen mot bänken. ’Alla vill ha Vin-Tage nu’.

Vad hade hänt då?

Ola Liljedahl