Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme.

Norstedts
Lars Sköld Publicerad 25 oktober 2010, kl 14:46

 Jag är alltid återhållsam med alltför starkt beröm över de böcker jag recenserar. Det finns alltid en risk att lovorden har tagit slut när man har behov av de starkaste superlativerna. Men ibland måste man låta alla reservationer falla. Det här är ett sådant tillfälle. I biografigenren har jag inte stött på något liknande sedan den gamle utrikeskorrespondenten Knut Ståhlberg gav ut sin bok om Charles de Gaulle. Vad de båda har gemensamt är att man inte bara får läsa om en människa och hans gärning. Man tar också del av den tid i vilken de Gaulle och Olof Palme levde, sammanhanget för deras verk.

Henrik Berggren har med sin biografi visat en fantastisk känsla för Palme själv, men också för hans tid och sammanhang. Det handlar inte bara om hans släkt och sociala omgivning. Den aristokratiska överklassbakgrunden hade fått vilken annan som helst att vara fullständigt diskvalificerad för posten som ordförande för Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Allt detta finns med, men också den omgivande samhällsdebatten när Olof Palme griper sig an med en fråga. Det må gälla tiden som internationell studentpolitiker i slutet på 1940-talet då kampen stod mellan kommunister och icke-kommunister i ljuset av Sovjetunionens ockupation av Östeuropa eller då Palme som utbildningsminister mötte studentvänstern på det ockuperade kårhuset i Stockholm 1968 mitt i en inflammerad debatt om reformerad universitetsutbildning och USA:s krig i Vietnam.

Tänker man bara läsa en bok om modern svensk politisk historia är denna det självklara valet. Olof Palme fanns med, delvis i periferin, men i avgörande skeden i centrum
Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.