Annons
Annons
 • Så många som sex procent av de unga deltagarna i rapporten "Generation Jobb" uppger att de är beredda att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Foto: Colourbox

Unga beredda att riskera hälsan för ett jobb

Publicerad 18 december 2014, kl 14:21

Vad skulle du göra för att få ett bra jobb? Svenska ungdomar är beredda att byta både ort och land för att få arbeta, visar en ny attitydundersökning.

Bilden av dagens ungdomar som lata, självcentrerade hoppjerkor är högst överdriven. Enligt rapporten ”Generation jobb” som tagits fram på beställning av bland annat Arbetsmiljöverket och TCO, är det istället trygghet som står i fokus för den yngre generationen.

Totalt har 1 000 ungdomar intervjuats om sina funderingar kring arbete. Resultatet visar att åtta av tio föredrar en fast anställning framför projektarbeten och vikariat. En majoritet är villig att flytta till en annan stad om det behövs och över hälften,uppger att de till och med kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba.

Enligt rapporten vill ungdomarna också, inte helt överraskande, ha en bra lön och en bra arbetsmiljö. Men samtidigt är sex procent villiga att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Runt hälften kan även tänka sig att jobba övertid och helger.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Facket på Tallink Silja hoppas på förlängt korttidsavtal

  Kryssningsrederiet Tallink Silja är på väg att sjunka. Alla ombordanställda på de svenska båtarna har varslats och nu befarar landpersonalen att den står på tur om det inte kommer besked om förlängt korttidsavtal.

 • Läs även...

  Meningslösa jobb ger missnöjda medborgare

  Alla skulle tjäna på att vi slutar hymla om vikten av ett arbete – många jobb suger faktiskt. För en av tre gör jobbet inte livet bättre och det finns samband mellan arbetets mening och tilltron till demokratin, visar en undersökning från Arena idé.