Annons
Annons
 • Så många som sex procent av de unga deltagarna i rapporten "Generation Jobb" uppger att de är beredda att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Foto: Colourbox

Unga beredda att riskera hälsan för ett jobb

Publicerad 18 december 2014, kl 14:21

Vad skulle du göra för att få ett bra jobb? Svenska ungdomar är beredda att byta både ort och land för att få arbeta, visar en ny attitydundersökning.

Bilden av dagens ungdomar som lata, självcentrerade hoppjerkor är högst överdriven. Enligt rapporten ”Generation jobb” som tagits fram på beställning av bland annat Arbetsmiljöverket och TCO, är det istället trygghet som står i fokus för den yngre generationen.

Totalt har 1 000 ungdomar intervjuats om sina funderingar kring arbete. Resultatet visar att åtta av tio föredrar en fast anställning framför projektarbeten och vikariat. En majoritet är villig att flytta till en annan stad om det behövs och över hälften,uppger att de till och med kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba.

Enligt rapporten vill ungdomarna också, inte helt överraskande, ha en bra lön och en bra arbetsmiljö. Men samtidigt är sex procent villiga att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Runt hälften kan även tänka sig att jobba övertid och helger.

 • Läs även...

  Rapport: Stor ökning av ohälsa i arbetslivet

  Nästan en av tre personer upplever ohälsa till följd av jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport för pandemiåret 2020, och det är en tydlig ökning från tidigare undersökningar.

 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.