Annons
 • Så många som sex procent av de unga deltagarna i rapporten "Generation Jobb" uppger att de är beredda att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Foto: Colourbox

Unga beredda att riskera hälsan för ett jobb

Publicerad 18 december 2014, kl 14:21

Vad skulle du göra för att få ett bra jobb? Svenska ungdomar är beredda att byta både ort och land för att få arbeta, visar en ny attitydundersökning.

Bilden av dagens ungdomar som lata, självcentrerade hoppjerkor är högst överdriven. Enligt rapporten ”Generation jobb” som tagits fram på beställning av bland annat Arbetsmiljöverket och TCO, är det istället trygghet som står i fokus för den yngre generationen.

Totalt har 1 000 ungdomar intervjuats om sina funderingar kring arbete. Resultatet visar att åtta av tio föredrar en fast anställning framför projektarbeten och vikariat. En majoritet är villig att flytta till en annan stad om det behövs och över hälften,uppger att de till och med kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba.

Enligt rapporten vill ungdomarna också, inte helt överraskande, ha en bra lön och en bra arbetsmiljö. Men samtidigt är sex procent villiga att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Runt hälften kan även tänka sig att jobba övertid och helger.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Färre anmäler sjukdom av jobbet

  Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.