• Så många som sex procent av de unga deltagarna i rapporten "Generation Jobb" uppger att de är beredda att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Foto: Colourbox

Unga beredda att riskera hälsan för ett jobb

Publicerad 18 december 2014, kl 14:21

Vad skulle du göra för att få ett bra jobb? Svenska ungdomar är beredda att byta både ort och land för att få arbeta, visar en ny attitydundersökning.

Bilden av dagens ungdomar som lata, självcentrerade hoppjerkor är högst överdriven. Enligt rapporten ”Generation jobb” som tagits fram på beställning av bland annat Arbetsmiljöverket och TCO, är det istället trygghet som står i fokus för den yngre generationen.

Totalt har 1 000 ungdomar intervjuats om sina funderingar kring arbete. Resultatet visar att åtta av tio föredrar en fast anställning framför projektarbeten och vikariat. En majoritet är villig att flytta till en annan stad om det behövs och över hälften,uppger att de till och med kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba.

Enligt rapporten vill ungdomarna också, inte helt överraskande, ha en bra lön och en bra arbetsmiljö. Men samtidigt är sex procent villiga att offra sin fysiska hälsa för ett bra jobb. Runt hälften kan även tänka sig att jobba övertid och helger.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.