Annons
Annons
 • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unga drivs av högre lön

Publicerad 13 september 2017, kl 11:39

Övertid, ja visst. Men de flesta unga vill ändå ha balans mellan jobb och fritid. Det visar en undersökning där unga uppger högre lön som den största drivkraften på jobbet.

I en undersökning har drygt 1 000 svenskar mellan 18 och 30 år svarat på frågor om arbetslivet. När de har fått välja bland ett antal påståenden om vad som stämmer bäst överens med dem själva svarar 64 procent att de tycker det är viktigt att ha balans mellan jobb och fritid.

Samtidigt uppger 23 procent att de inte har något emot att jobba mer än 40 timmar per vecka och att jobbet är, eller kommer att bli, en del av deras identitet.

Läs mer: Unga talanger utmaning för chefen

På frågan om vad som gör en mer motiverad på jobbet, där man har kunnat uppge flera svar, ligger högre lön i topp. Nästan åtta av tio, eller 79 procent, tycker att det är viktigt.

65 procent har svarat att de blir motiverade av att få arbeta med något som de verkligen brinner för medan 46 procent tycker att flexibla arbetstider ökar deras motivation.

På frågan om man skulle vilja ha mer ansvar på jobbet uppger 45 procent att de vill ha mycket mer eller något mer ansvar, vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med 2016.

 

Fotnot:
1 061 svenskar i åldern 18 till 30 år deltog i undersökningen som gjordes på uppdrag av Transcom i februari 2017.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.