Annons
Annons
 • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unga drivs av högre lön

Publicerad 13 september 2017, kl 11:39

Övertid, ja visst. Men de flesta unga vill ändå ha balans mellan jobb och fritid. Det visar en undersökning där unga uppger högre lön som den största drivkraften på jobbet.

I en undersökning har drygt 1 000 svenskar mellan 18 och 30 år svarat på frågor om arbetslivet. När de har fått välja bland ett antal påståenden om vad som stämmer bäst överens med dem själva svarar 64 procent att de tycker det är viktigt att ha balans mellan jobb och fritid.

Samtidigt uppger 23 procent att de inte har något emot att jobba mer än 40 timmar per vecka och att jobbet är, eller kommer att bli, en del av deras identitet.

Läs mer: Unga talanger utmaning för chefen

På frågan om vad som gör en mer motiverad på jobbet, där man har kunnat uppge flera svar, ligger högre lön i topp. Nästan åtta av tio, eller 79 procent, tycker att det är viktigt.

65 procent har svarat att de blir motiverade av att få arbeta med något som de verkligen brinner för medan 46 procent tycker att flexibla arbetstider ökar deras motivation.

På frågan om man skulle vilja ha mer ansvar på jobbet uppger 45 procent att de vill ha mycket mer eller något mer ansvar, vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med 2016.

 

Fotnot:
1 061 svenskar i åldern 18 till 30 år deltog i undersökningen som gjordes på uppdrag av Transcom i februari 2017.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Hotet mot det svenska tacomyset

  Det finns rätt och fel enligt den lokala kontorskulturen. Och för att bli accepterad kanske man måste bjuda till. Men var går gränsen, hur mycket kan putsas bort innan mångfalden går förlorad?, undrar Pim Quist som står upp för sin rätt att inte tacomysa.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  Många blundar för oegentligheter

  Nästan alla anser att det är viktigt att arbetsplatsen är fri från trakasserier, mutor och annat oetiskt beteende. Ändå väljer nästan hälften av oss att inte göra någonting när vi ser att något är fel, visar en ny undersökning.