Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Unga otrygga på arbetsmarknaden

En allt större andel unga drar sig för att byta jobb eller vidareutbilda sig, visar en ny undersökning. Men svaret beror på var man bor. Bland unga i södra Sverige är otryggheten betydligt större än bland dem i mellersta Sverige.
Niklas Hallstedt Publicerad 16 december 2015, kl 13:49
Colourbox
Fler unga känner sig otrygga på arbetsmarknaden i dag än tidigare. Men det verkar inte vara lika svårt för unga att få jobb, som många tror, visar undersökningen. Colourbox

Generation jobb, som undersökningen heter, baseras på intervjuer med unga och ger en i många delar mörk bild av ungas syn på arbetsmarknaden. På flera områden tycks den dessutom blivit ännu dystrare.

När motsvarande undersökning gjordes i fjol svarade 49 procent att de tror att det är svårt för unga att få jobb. I år svarar 58 procent på samma sätt. Men det är ingen entydig bild.

Dels blir svaret väsentligt annorlunda när frågan i stället ställs om hur de själva upplever möjligheterna att få jobb. Då är det bara hälften så många, 27 procent, som anser att det är svårt. Dels skiljer sig svaren markant beroende på var man bor; i Stockholm är det bara 17 procent av de unga som svarar att det är svårt att få jobb, i Malmö är det 30 procent.

En hel del av de unga verkar faktiskt ha en hyfsad arbetsmarknad. 33 procent svarar att de kan välja mellan olika jobberbjudanden. Framförallt gäller det kvinnor mellan 27 och 30 år.

I undersökningen har man också ställt frågan om man känner sig trygg på arbetsmarknaden. Med en trygg arbetsmarknad i ryggen vågar man ta risker, utveckla sig och kanske starta eget. Är arbetsmarknaden otrygg drar man sig tvärtom för att byta jobb och vidareutbilda sig.

2014 var det 39 procent som svarade att de kände sig trygga på arbetsmarknaden, i dag är siffran nere på 31 procent. På motsvarande sätt har andelen som känner sig otrygga ökat från 24 till 31 procent. Även här är det stora skillnader beroende på var man bor. I Sydsverige är andelen otrygga nästan dubbelt så stor som i norra Mellansverige.

Så vad tycker man då är mest negativt med arbetsmarknaden? Över hälften (53 procent) anser att det är kraven på arbetslivserfarenhet, en dryg tredjedel (37 procent) pekar på de osäkra anställningarna och en dryg femtedel (23 procent) på bristen på jobb.

Liksom tidigare är det en överväldigande majoritet, 83 procent, som tycker att det är viktigt med ett fast jobb.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av kommunikationsbyrån Insight Intelligence i samarbete med bland annat TCO och Akademikernas a-kassa. 1 000 personer mellan 16 och 30 år har intervjuats under oktober månad.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.