• Egen barista på kontoret? Foto: Anders Wiklund / TT

Unga största kaffesnobbarna

Publicerad 13 februari 2014, kl 11:57

Nära var fjärde anställd under 35 år är inte nöjd med kaffet på jobbet, nästan dubbelt så många som de över 46. Dessutom skiljer sig kaffekulturen åt mellan landets olika delar, visar en undersökning.

Kaffe på jobbet verkar vara en generationsfråga, åtminstone när det kommet till smakrecenserandet. Anställda under 35 har inte bara högre krav på själva kaffesmaken, de är dessutom minst nöjda med fikamiljön på arbetsplatsen.

Förutom åldersgruppernas olika preferenser visar undersökningen att vi dricker vårt kaffe på olika sätt, beroende på var i Sverige vi bor. Föga förvånande är kaffelatten mest populär i Stockholm, där var femte stockholmare föredrar en latte då valet är fritt. En slätt kopp är däremot något som främst faller på värmlänningarnas, dalmasarnas och gävleborgarnas läppar. Här föredrar hela 43 procent sitt kaffe utan mjölk, mer än dubbelt så många som i huvudstaden.

Undersökningen, som gjordes av undersökningsföretaget PFM Research på uppdrag av en kaffeleverantör, genomfördes på svenska företag med mer än tio anställda. Totalt svarade 1 000 personer mellan 25 och 55 år.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Sexköpet raderade ut varumärket Paolos

  Paolo Robertos sexköp fick enorma konsekvenser för de anställda på Evanoff group. När varumärket Paolos raderades ut över en natt fick allt arbete inriktas på att hantera krisen. I dag, fem veckor senare, är deras arbetsmiljö fortfarande påverkad av det som hände.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.