• Egen barista på kontoret? Foto: Anders Wiklund / TT

Unga största kaffesnobbarna

Publicerad 13 februari 2014, kl 11:57

Nära var fjärde anställd under 35 år är inte nöjd med kaffet på jobbet, nästan dubbelt så många som de över 46. Dessutom skiljer sig kaffekulturen åt mellan landets olika delar, visar en undersökning.

Kaffe på jobbet verkar vara en generationsfråga, åtminstone när det kommet till smakrecenserandet. Anställda under 35 har inte bara högre krav på själva kaffesmaken, de är dessutom minst nöjda med fikamiljön på arbetsplatsen.

Förutom åldersgruppernas olika preferenser visar undersökningen att vi dricker vårt kaffe på olika sätt, beroende på var i Sverige vi bor. Föga förvånande är kaffelatten mest populär i Stockholm, där var femte stockholmare föredrar en latte då valet är fritt. En slätt kopp är däremot något som främst faller på värmlänningarnas, dalmasarnas och gävleborgarnas läppar. Här föredrar hela 43 procent sitt kaffe utan mjölk, mer än dubbelt så många som i huvudstaden.

Undersökningen, som gjordes av undersökningsföretaget PFM Research på uppdrag av en kaffeleverantör, genomfördes på svenska företag med mer än tio anställda. Totalt svarade 1 000 personer mellan 25 och 55 år.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Allt fler är egenanställda

  Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  Bra chef viktigt för unga

  Dåligt ledarskap kan få ungdomar att välja bort en arbetsplats. Viktigast för dem är att chefen är tydlig och förstående. Bra humor väger däremot inte särskilt tungt.

 • Läs även...

  Mugg och mellis i ett på framtidens kontor

  I framtiden kan arbetsgivarna spara in på fruktkorgarna på jobbet. Som anställd får du kanske hålla tillgodo med att äta engångsmuggen kaffet kommer i – den kan dock vara gjord av äppelskruttar och apelsinskal.

 • Läs även...

  Nio familjer om samhällets svek

  Ekonomiska bekymmer, social isolering, stopp i karriären och utbrändhet. Föräldrar till hemmasittande barn berättar om hur det är att vara mitt uppe i kampen för att försöka hitta en lösning på skolsituationen.

 • Läs även...

  ”Vi kände oss som dåliga föräldrar”

  Jakob slutade gå till skolan i årskurs fem. Tack vare förstående arbetsgivare och en klok pedagog lyckades sonen och föräldrarna ta sig igenom år av förtvivlan och frustration.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.