Annons
 • Egen barista på kontoret? Foto: Anders Wiklund / TT

Unga största kaffesnobbarna

Publicerad 13 februari 2014, kl 11:57

Nära var fjärde anställd under 35 år är inte nöjd med kaffet på jobbet, nästan dubbelt så många som de över 46. Dessutom skiljer sig kaffekulturen åt mellan landets olika delar, visar en undersökning.

Kaffe på jobbet verkar vara en generationsfråga, åtminstone när det kommet till smakrecenserandet. Anställda under 35 har inte bara högre krav på själva kaffesmaken, de är dessutom minst nöjda med fikamiljön på arbetsplatsen.

Förutom åldersgruppernas olika preferenser visar undersökningen att vi dricker vårt kaffe på olika sätt, beroende på var i Sverige vi bor. Föga förvånande är kaffelatten mest populär i Stockholm, där var femte stockholmare föredrar en latte då valet är fritt. En slätt kopp är däremot något som främst faller på värmlänningarnas, dalmasarnas och gävleborgarnas läppar. Här föredrar hela 43 procent sitt kaffe utan mjölk, mer än dubbelt så många som i huvudstaden.

Undersökningen, som gjordes av undersökningsföretaget PFM Research på uppdrag av en kaffeleverantör, genomfördes på svenska företag med mer än tio anställda. Totalt svarade 1 000 personer mellan 25 och 55 år.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.