Annons
 • Tre av fyra chefer upplever att det skiljer sig åt att leda unga talanger jämfört med andra medarbetare. Foto: Pressmaster/Colourbox.com

Unga talanger utmaning för chefen

Publicerad 23 augusti 2017, kl 11:02

Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

Det vimlar av unga energiska begåvningar, nöten som de allra flesta företag måste knäcka är hur de fångar dem – och hur man får de unga att stanna. Enligt en undersökning som Unionen gjort i samarbete med Novus upplever dock sex av tio chefer att företaget de jobbar på är duktiga på att attrahera unga talanger.

Läs mer: Bra chef viktigt för unga anställda

– För att locka och behålla unga talanger är det viktigt att erbjuda dem flexibla arbetstider och säkerställa ett gott ledarskap med bra och tydlig feedback. Dessutom lockar talanger andra talanger. En arbetsgivare med gott rykte har större möjlighet att rekrytera attraktiv personal, säger Marina Åman, andre vice ordförande Unionen, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen upplever landets chefer att unga begåvningar kräver en annan typ av ledarskap. 75 procent anser att det är skillnad att leda unga jämfört med andra medarbetare. Och mer än varannan ställer tydligare krav gentemot unga personer.

– Unga talanger utbildar sig inte bara för ett jobb och stannar på samma arbete resten av livet.  En ung talang får du jobba för att behålla. De måste uppleva att jobbet ger dem mening, utvecklingsmöjligheter, nätverk, kompetensutveckling och inflytande, säger Marina Åman.

Sex av tio tror att det är viktigt för unga talanger att känna att de utvecklas i sitt jobb, att jobbet är meningsfullt och att de har roligt med sina kollegor. Var femte chef anser också att unga är mer curlade och vana att få som de vill än äldre medarbetare.

I Novusundersökningen som genomfördes under maj och juni i år intervjuades 2 127 chefer.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Många vill slippa vobba

  Under februari är rekordmånga hemma och tar hand om sjuka barn. En stor del av tjänstemännen arbetar samtidigt – trots att många helst skulle slippa.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här får anställda lön för vård av anhörig

  Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.

 • Läs även...

  Chefer vill ha anställda på kontoret

  Kontoret är bra om man vill umgås med kollegorna – men inte om man vill vara kreativ. Varannan tjänsteman vill ha ett flexiblare arbetsliv och jobba hemifrån mer. Men många chefer är skeptiska.

 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

 • Läs även...

  Så nöjda är chefer med sina löner

  Ju mer chefer tjänar, desto mer tycker de att deras lön är motiverad. Det och mycket annat framgår av den undersökning Chef & Karriär låtit göra.

 • Läs även...

  Ditt liv som chef – på tv

  Chefsliv – det är namnet på den nya tv-serie som Unionen Chef står bakom. Tv-serien kommer att börja visas i höst och följd av en föreläsningsturné med programledaren Magnus Hedberg särskilt för Unionens chefsmedlemmar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.