Unga vill ha fasta jobb

Publicerad 7 november 2013, kl 11:26

Det är viktigare för unga i dag med en trygg anställning än för tio år sedan. Dessutom oroar sig fler för att bli arbetslösa, enligt en ny rapport från Ungdomsstyrelsen.

Hälften av alla unga mellan 16 och 29 tycker att utbildning och arbetsmarknad är de enskilt viktigaste samhällsfrågorna i dag. Det visar den attityd- och värderingsstudie som Ungdomsstyrelsen nyligen publicerat. Sysselsättning är viktigare för unga än för dem som passerat 30-strecket.

Jämfört med de senaste tio åren är det en större angelägenhet för unga i dag med en fast anställning och alltfler vill jobba på hemorten. Dessutom har mängden som oroar sig över att bli arbetslösa nästan dubblerats de senaste åren, 18 procent i dag jämfört med 10 procent 2002. Fler oroar sig även för den egna hälsan.

"För unga är utbildning och arbete viktigare än vad det varit tidigare. Fler betonar vikten av ekonomisk trygghet och fast anställning i dag. Att unga som har upplevt arbetslöshet är mer pessimistiska inför framtiden förvånar kanske inte men det är oroande att de i så stor utsträckning uttrycker oro och visar symptom på ohälsa", säger Alice Bah Kuhnke, Ungdomsstyrelsens generaldirektör i ett pressmeddelande.

I åldersgruppen 16-29 år går en av tio arbetslös. Allra flest utan jobb finns i gruppen män mellan 20 och 24 år.

Sedan 90-talet syns en utbildningstrend med fler som läser på gymnasiet samt fler som läser vidare på högskolor och universitet.

Fakta

Enkäten skickades ut till ett slumpmässigt urval av 5 000 unga i Sverige i åldrarna 16 - 29 år, samt till 4 000 personer mellan 30 - 80 år.

"Unga med attityd" genomförs med cirka fem års mellanrum.

Ungdomsstyrelsen har i veckan lämnat rapporten till regeringen.

Linnea Andersson
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Fler män ger inte högre löner

   Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

  • Läs även...

   Här finns höstens jobb

   Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

  • Läs även...

   Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

   Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.