Ungas drömjobb inte efterfrågade

Publicerad 7 december 2006, kl 12:00

Det är ingenjörer som behövs, men ungdomarna vill helst jobba med film eller design.

Arbetsmarknaden är ljus för många, visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, arbetskraftsbarometer. De närmaste åren är det brist bland annat på sjuksköterskor, förskollärare och gymnasieutbildade tekniker.
På några års sikt förväntas efterfrågan på vissa lärargrupper och barn- och fritidsutbildade att minska, enligt undersökningen som baseras på svar från cirka 7 000 personalansvariga. Dessutom bedömer arbetsgivarna att antalet anställda med handels och administrativ utbildning kommer att minska till 2009.
Den som vill ha jobb om några år bör i stället satsa på en utbildning till högskoleingenjör inriktad på bygg, elektronik eller maskin, eller en civilingenjörsutbildning inom maskin- eller energiområdet.
Men frågan är om det är möjligheten att få jobb som avgör ungdomarnas yrkesval. I den attitydundersökning med ungdomar i åldern 15-24 år som Saco presenterade för några veckor sedan är det rese-, kultur- och mediebranschen de framför allt vill jobba i. De fem yrken som hamnar i topp är egenföretagare, fotograf/filmare/regissör, designer/formgivare, bartender och journalist.

NIKLAS HALLSTEDT

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

 • Läs även...

  Arbetslöshet kan ge ångest

  Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.