Annons
Annons
 • Unionen sänker inte kraven i sin inkomstförsäkring. Foto: Colourbox, Jessica Gow/TT

Unionen ändrar inte regler för inkomstförsäkring

Publicerad 2 april 2020, kl 17:07

Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

Blir du av med jobbet i dag räcker det att du har varit med i en a-kassa i tre månader, tack vare att kraven för a-kassa tillfälligt sänkts. Du behöver heller inte ha jobbat mer än 60 timmar i månaden under de senaste sex månaderna, för att kvalificera dig för a-kassa, enligt de tillfälliga a-kasseregler som regeringen med flera presenterade i måndags.

Läs mer: Fler ska få mer i a-kassa

Men krispaketet och de tillfälligt ändrade a-kassereglerna påverkar inte de krav som gäller för att få del av Unionens kompletterande inkomstförsäkring, som ingår i medlemskapet och ger den som är medlem i både en a-kassa och i Unionen upp till 80 procent av lönen den första tiden som arbetslös.

Läs mer: Inkomstförsäkringen redo för lågkonjunktur

"Det är viktigt att villkoren för Unionens inkomstförsäkring, under rådande omständigheter är långsiktigt hållbara. I dagsläget finns därför inga planer på att förändra de regler som gäller för inkomstförsäkringens kvalificeringsperiod eller omfattning", skriver Patrik Nygren, vd för Unionens Medlemsförsäkring AB, som administrerar inkomstförsäkringen, i ett mejlsvar till Kollega.

För att ta del av Unionens inkomstförsäkring krävs alltså som tidigare tolv månaders medlemskap i både a-kassan och Unionen förutom att man jobbat minst 80 timmar.

Däremot kommer de sex obligatoriska karensdagarna att skippas - ersättning från inkomstförsäkringen kommer alltså att beviljas från första dagen man är arbetslös och får a-kassa enligt de nya tillfälliga reglerna.

Chefsorganisationen Ledarna anpassar sin inkomstförsäkring till de nya tillfälliga a-kassereglerna och slopar bland annat karensdagar och krav på att ha arbetat minst 80 timmar.

– Det enda undantaget är att vi behåller kravet på att ha varit ansluten till Ledarna och till inkomstförsäkringen i tolv månader innan du blir arbetslös. Det gör vi för att inkomstförsäkringen finansieras av medlemmarna, säger Erica Ropero, pensions- och försäkringsspecialist på Ledarna.

Kollega har även sökt fackförbundet Sveriges Ingenjörer som avböjt att svara på grund av tidsbrist.

Det gäller för inkomstförsäkring:

 • För medlemmar i Unionen ingår inkomstförsäkringen i medlemskapet. Den kompletterar a-kassan så att du vid arbetslöshet kan få ut upp till 80 procent av den tidigare lönen upp till 60 000 kronor.
 • Inkomstförsäkringen betalas ut under 150 ersättningsdagar (ca sju månader) men sänks efter 100 dagar.
 • Du måste ha varit medlem i både en a-kassa och i Unionen i minst 12 månader.
 • Du måste ha jobbat minst 80 timmar/månad, under sammanlagt 12 månader de senaste 18 månaderna.
 • Du måste vara under 65 år.
 • Din lön måste vara högre än ersättningstaket i a-kassan (33 000 enligt de tillfälliga reglerna).

DET GÄLLER TILLFÄLLIGT FÖR A-KASSA:

 • Kraven för hur länge man ska ha varit med i en a-kassa för att få ersättning sänks från 12 till 3 månader.
 • Arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från 80 till 60 timmar.
 • Grundbeloppet och taket i a-kassan höjs, från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna, fler kommer alltså att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen utan att behöva inkomstförsäkring.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Krisavtal kan bli dyrt för anställda

  Coronavirus och lågkonjunktur kan lamslå industrin. Krisavtal i sämre tider kan vara ett sätt att rädda jobben, men det är de anställda som står för notan.