Annons
 • Unionens strejkvarsel mot Almega och SVT hotade bland annat sändningarna av Eurovision. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unionen anklagar SVT för strejkbryteri

Publicerad 25 april 2016, kl 15:58

Under Unionens varsel om strejk för att få till flexpension planerade SVT att plocka in personer som skulle utföra strejkande Unionenmedlemmars arbetsuppgifter. Strejkbryteri, menar såväl Unionenklubben på SVT som Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen.

– Det stod folk i farstun beredda att ta över våra medlemmars arbetsuppgifter, både andra anställda och bemanningsanställda samt frilansar. Vi tycker naturligtvis att det är strejkbryteri, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Sveriges Television.

SVT hävdar tvärtom att förberedelserna under en varselperiod inte är strejkbryteri och att man har rätt att lägga om scheman inom ramen för de anställningsavtal som gäller för dem som jobbar.

– Jag har hela tiden motsatt mig Unionens retorik om strejkbryteri, vad vi har gjort är inom ramen för vad som är tillåtet vid sådana här situationer, säger Hélene Sahlin, HR-chef på SVT, till SVT Kultur.

SVT bemannade bland annat upp på redaktionen som jobbar med Eurovision, vilket SVT försvarar med att man har ett stort ”åtagande mot 200 miljoner tittare” och inte ville riskera att de skulle mötas av en svart ruta.

Gun Karlsson menar att det skapar problem och en förtroendekris mellan chef och medarbetare samt kollegor emellan, som ska jobba ihop i framtiden, när man täcker upp för nedlagt arbete.

– Det är ett jätteproblem och intressant att ett public service-bolag kan bete sig på det här sättet.

Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen, förklarar att när facket lägger ett strejkvarsel innebär det en blockad av de arbetsuppgifter som omfattas av varslet. Om någon går in och utför de uppgifterna så är det strejkbryteri.

Han håller med Gun Karlsson om att det är anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar i arbetsgivarens intresse och gör på det här sättet.

– Det är för jäkligt. Jag tycker att det är moraliskt förkastligt med strejkbryteri. Det handlar faktiskt om att försämra anställdas möjlighet att förbättra sina anställningsvillkor, säger Lars Åström.

Strejkbryteri har i stort sett varit obefintligt på svensk arbetsmarknad sedan Saltsjöbadsavtalet slöts 1938 – tills för några år sedan. Både Lars Åström och Gun Karlsson säger att det är en ny trend som arbetsgivarorganisationen Almega driver, där bland andra public service-bolagen ingår.

– Arbetsmarknaden har hårdnat och Almega har valt en konfrontativ linje och hävdar att strejkbryteri är något som facken bara har hittat på.

Finns det då några gråzoner för strejkbryteri? Nej, menar Lars Åström. Det undantag som finns är de arbetstagare som är med i andra fackförbund och som har kollektivavtal med arbetsgivaren och som därför inte kan strejka, såvida de inte tar till sympatiåtgärd.

– Alla andra inom vårt avtalsområde ska strejka, säger Lars Åström.

Även om det inte finns några juridiska påföljder, till exempel skadestånd, vid strejkbryteri kan facket slå tillbaka genom att utvidga strejken till andra arbetsplatser och be andra fackförbund att sympatistrejka.

Exempel:

Anna och Andreas sitter bredvid varandra och utför samma arbetsuppgift. Anna är med i Unionen och Andreas är medlem i Journalistförbundet. Anna jobbar 100 procent medan Andreas bara jobbar 75 procent.

Om Unionen plockar ut Anna i strejk har Andreas självklart rätt att fortsätta med sina arbetsuppgifter på 75 procent, däremot räknas det som strejkbryteri om arbetsgivaren väljer att utöka Andreas tjänst till heltid i syfte att täcka upp för Annas nedlagda arbete.

Det räknas även som strejkbryteri om arbetsgivaren låter någon annan anställd utföra Annas arbetsuppgifter eller om de plockar in någon utifrån av samma anledning.

Kommentarer

I de fall det förekommer strejkbryteri på ett företag är det oerhört viktigt att agera så hårt mot det företaget att strejkbrytarna blir en belastning och inte en tillgång för företaget, och det utan dröjsmål. I annat fall är detta en företeelse som kommer sprida sig, eventuellt till och med utanför Almega. Det är inte juste mot de som tas in för att agera strejkbrytare att låta dem ta hela ansvaret för deras brott mot all kamratskap och lojalitet, det är arbetsgivaren som ska få ta konsekvenserna. Detta frigör dock inte strejkbrytarna från sitt personliga ansvar för hur de agerar under en konflikt. Genom att snabbt markera mot arbetsgivaren tillräckligt "tydligt" räddar vi potentiella strejkbrytare från konsekvenserna av ett fullbordat strejkbryteri, konsekvenserna som de kanske inte till fullo inser då företeelsen inte funnits på svensk modern arbetsmarknad (dvs inte sedan utbrottet av andra världskriget ungefär).

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2016-05-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.