Annons

Unionen borde efterleva sin egen vision

Publicerad 22 maj 2015, kl 14:22

Visionen för Unionen är ”Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet”. Detta låter ju bra men alla får inte möjlighet att vara tillsammans i arbetslivet på Unionen – eller på många andra arbetsplatser.

 

Under våren 2015 har Unionen rekryterat personal via ett externt företag utan att ta reda på om ”alla” kan använda företagets webbverktyg. Personer med gravare syn/lässkrivsvårigheter behöver i regel använda ett skärmläsningsprogram för att kunna tolka en datorskärms innehåll. Skrämläsningsprogrammet översätter, i syntetiskt tal eller punktskrift, vad som finns på skärmen. För att detta ska fungera krävs att vissa vedertagna webbstandarder följs.

I den aktuella rekryteringen valde Unionen samarbete med ett av Sveriges största aktörer på marknaden vars webbverktyg inte fungerar ihop med skärmläsningsprogram.

Att kontakta företaget och påtala problemet är det samma som att kasta ansökan i papperskorgen. Bemannings/rekryteringsföretag har väldigt låg kunskap om varierande funktionsförmågor, anställningsstöd och hjälpmedel. Just på grund av okunskap bortsorteras allt som oftast väl kvalificerade funktionsnedsatta arbetssökande vilket är en förlust för både samhället, verksamheten och den enskilde.

Vi med funktionsnedsättning vill också få delta i den gemenskap som uppstår när man just är tillsammans för att driva frågor, utvecklas och känna arbetsglädje.

Så Unionen, stäng inte ute oss utan efterlev visionen och se till att även vi får delta i arbetslivets gemenskap hos er eller hos andra arbetsgivare.
//M-L

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Diskriminering vanligt tror anställda

  Risken att diskrimineras både i anställningsprocessen och på jobbet är stor. Det anser åtminstone de tjänstemän som tillfrågats om hur det skulle gå till på deras arbetsplats.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.