Annons
 • "Problemet med att lagstifta är att en regering kan införa något som sedan avskaffas av nästa", säger Unionens utredare Daniel Gullstrand. Foto: Illustration: Valero Doval

Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

Publicerad 30 augusti 2017, kl 14:34

Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

Unionen har länge drivit frågan om arbetstidsförkortning för sina medlemmar men vill använda kollektivavtalen som verktyg i stället för lagstiftning.

– Vi har ett mål om att kollektivavtalen ska ge 100 timmars arbetstidsförkortning till 2029 och arbetstidsförkortning finns redan i flera av våra avtal. Problemet med att lagstifta är att en regering kan införa något som sedan avskaffas av nästa. Dessutom måste det i slutändan ändå betalas av arbetsmarknadens parter, säger Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på Unionen.

Ett exempel på när man försökt förkorta arbetstiden via lag var i slutet av 80-talet och början av 90-talet när krav restes på en sjätte semestervecka. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen införde 1991 två extra semesterdagar medan den efterföljande borgerliga regeringen avskaffade dem i spåren av den ekonomiska krisen.

Läs mer: Vad hände med debatten om förkortad arbetstid?

Enligt Daniel Gullstrand är det självklart för Unionen som fackförbund att hantera arbetstidsfrågor. Däremot tycker han att man ger sig in på en farlig väg när man argumenterar för kortare arbetstid med att tempot är för högt eller att arbetsklimatet är för tufft. I sådant fall är det snarare arbetsförhållandena som måste förändras för att människor ska orka med. I dag jobbar många av Unionens medlemmar mycket övertid och ett första mål bör därför vara att först och främst komma ner till 40-timmarsvecka.

Att sex timmars arbetsdag skulle kunna vara ett komplement för småbarnsföräldrar som går ner i arbetstid tror han inte heller på.

– Vi tror snarare på att skapa föräldravänliga arbetsplatser genom högre inflytande över arbetstiden och möjlighet att ta med arbetet hem och så vidare. Det finns många saker man kan göra för att skapa balans i livet.

Ytterligare ett argument mot att lagstifta om sextimmarsdag eller att driva kravet generellt är enligt Daniel Gullstrand att det är enklare att införa i vissa branscher och på vissa företag.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det inte inskränker produktiviteten på de företag där man infört det frivilligt och där man beräknat att det skulle funka. Skulle man däremot införa det generellt får det andra effekter. Arbetsgivarnas svar på att korta arbetstiden med bibehållen lön är ofta att det är dyrt, självklart måste man prioritera ned annat för att få igenom det kravet.

Läs mer: "Kortad arbetstid höjde vår vinst"

I de av Unionens kollektivavtal där arbetstidsförkortning förekommer fungerar det ofta genom en arbetstidsbank som man tjänar in tid på och som den anställde sedan kan använda till att antingen  förkorta veckoarbetstiden, ta ut ledig tid, extra pensionsinbetalningar eller kontanta utbetalningar. Tidsbanken kan även användas för att kollektivt förkorta arbetstiden och exempelvis ta ut klämdagar. Den är separat från andra arbetstidskonton som till exempel flextid.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

  Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.

 • Läs även...

  Ineffektiva möten stor tidstjuv

  Tjänstemän i Sverige tillbringar fem veckor av sin årsarbetstid sittande i möten, varav bara åtta procent är effektiva. För ett företag med 50 anställda beräknas kostnaden för mötena vara minst 3,7 miljoner kronor per år.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.