Annons
Annons
 • Ska larminstallatörer räknas som arbetare eller tjänstemän? Foto: Creative Commons

Unionen förlorade tvist om avtal

Publicerad 17 december 2019, kl 11:04

Är larminstallatör ett arbetaryrke eller ett tjänstemannayrke? Det har Unionen och Elektrikerförbundet tvistat om. Nu har en skiljenämnd beslutat att man ska följa Elektrikerförbundets avtal.

– Det är positivt att vi nu fått besked om vilket kollektivavtal som ska tillämpas för säkerhetskonsulterna och larminstallatörerna. Då läget har varit oklart har det påverkat både förbundets medlemmar och arbetsgivaren, skriver Malin Wulkan, tillförordnad chefsjurist på Unionen, i en kommentar till Kollega.

Sedan fem år tillbaka har Elektrikerförbundet haft kollektivavtal för larminstallatörer på Sector Alarm. 2017 meddelade företaget att man tänkte tillämpa ytterligare ett avtal för de tjänstemän som inte är medlemmar i Elektrikerförbundet, nämligen Unionens tjänstemannaavtal.

Det fick effekten att de som inte var med i facket och de som var medlemmar i Unionen fick vissa delar av Unionens avtal och vissa av Elektrikerförbundets avtal. Anställda ansåg att de behandlades olika och Elektrikerförbundet begärde förhandling med företaget och Unionen för att reda ut vilket avtal som skulle gälla.

Men här blev det problem. Unionen menar att larminstallatör är ett tjänstemannayrke, där den primära uppgiften är försäljning och inte montering och att Unionens avtal därför borde tillämpas. Elektrikerförbundet tycker att yrket kännetecknas av arbetarsysslor, med motiveringen att installatören behöver arbetskläder och använder verktyg.

Tvisten fick till slut avgöras i en skiljenämnd. Och domen ger Elektrikerförbundet rätt. Skiljenämnden drar slutsatsen att ”övervägande skäl” talar för att det arbete som installatörerna på Sector Alarm gör är att betrakta som arbetaruppgifter. Man bör därför följa det avtal som tecknades med Elektrikerförbundet.

– Gränsdragningsfrågan är avgjord och det kommer vi nu att förhålla oss till, skriver Malin Wulkan.

Kollega har sökt Sector Alarm för en kommentar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare får oväntat stöd

  En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.