Annons
 • Foto: Colourbox

Unionen försvarar satsning på kommunikologi

Publicerad 11 januari 2016, kl 16:06

Unionen har sedan 2009 satsat tiotals miljoner i personalutveckling på så kallad kommunikologi. Medan kritiska forskare hävdar att läran bygger på pseudovetenskap menar Unionens kanslichef Hanna Brandt González tvärtom att kommunikologin har gett goda resultat för förbundets utveckling.

Under måndagen har Vetenskapsradion i P1 rapporterat om att såväl kommuner som företag och fackförbund betalar miljoner i kompetensutveckling genom läran om kommunikologi. Under kurserna ska chefer bland annat ha fått krypa långsamt på golvet – för att bli bättre på beslutsfattande.

I vilket syfte har Unionen använt sig av kommunikologi?
– När vi inledde förändringsarbetet 2009 var syftet dels att bli bättre på att kommunicera med medlemmarna, dels att få ihop två olika fackförbunds kulturer. Men också att bli en mer effektiv organisation, säger Hanna Brandt González, kanslichef på Unionen.

Hur gynnar det medlemmarna?
– Vi har dagligen kontakt med medlemmar på många olika sätt och det gynnar dem att vi har blivit bättre på att bemöta dem och att organisationen har blivit mer effektiv.

Har det gett någon effekt?
– Vi gör regelbundna mätningar och har sett att medlemmarna blir mer och mer nöjda med Unionen som förbund. Dessutom växer förbundet och antalet medlemmar.

Hur vet ni att det beror på kommunikologin?
– Kommunikologin är en del i ett förändringsarbete som består av flera delar. Vi ser att det arbetet ger resultat. Forskning visar att ett förändringsarbete i snitt tar sju år, men när vi gjorde medarbetarundersökningar kunde vi se att vi fått till en gemensam organisationskultur redan efter tre år. Jag är väldigt stolt över det.

Hur gick processen till när ni valde att satsa på kommunikologi?
– Vi hade använt oss av kommunikologi i medlemsutbildningar och bestämde oss för att testa i ett pilotprojekt internt. Eftersom det gav så pass goda resultat ville vi att hela organisationen skulle få möjlighet till den kompetensutvecklingen.

Kommer Unionen att använda sig av kommunikologin även framöver?
– Vi utbildar fortfarande i kommunikologi internt och använder oss av de delar som passar organisationen bäst.

Vad har det kostat sammanlagt?
– Kommunikologin är en del i ett stort förändrings- och utvecklingsarbete. Vi kommenterar aldrig hur mycket pengar vi lägger på det, utan hänvisar i så fall till vår årsredovisning, säger Hanna Brandt González.

Redan 2010 hade Unionen dock budgeterat drygt 23 miljoner kronor till kommunikologin.

Läs mer: Miljoner ska skapa bättre relationer

Kommentarer

Om det nu är svårt att visa på uppmätta förbättringar, hur vore det om ni kunde visa på konkreta exempel på hur ni tillämpar era nya kunskaper? Om kommunikologi ska förbättra förmågan att kommunicera, hur kommer det sig då att den förmågan verkar försvinna så fort som den ska omsättas i praktiken för att beskriva hur man blir bättre på att kommunicera?

Bondfångeriet utvecklas med tiden, men människans vilja att låta sig själv framstå som lysande nytänkare består. Pinsamt Unionen. Vilka var kriterierna att anställa en kanslichef som visat sig vara så lättköpt av lurendrejeri. Kanske dags för även en granskning av den rekryteringen

Jag kan tyvärr inte se någon annan åtgärd nu än att lämna Unionen så fort jag hittar ett annat fackförbund som passar mig.

Skandalen om kommunikologi är tillräckligt stor som den är bara i den enorma summa pengar som lagts ner förutom sektmentaliteten. Att sen inte vara självkritisk nog att ta ansvar och åtgärda problemet utan istället försvarar agerandet.

Ja, då är jag rädd att Unionen är ohjälpligt förlorad för många år framåt.

Någon hos Unionen har uppenbarligen inte lärt sig att man måste veta exakt hur och vad som ska mätas både före och efter en intervention för att man överhuvudtaget ska kunna påtala några kausala samband. Inte ens då kan man vara säker på att kommunikologi är vad som orsakade sambanden eftersom det finns för många faktorer inblandade, och man kan inte heller göra en studie med en experiment- och en kontrollgrupp. Således bör man vara extremt skeptisk till sådana här trender och dess påstådda effektivitet. "Snake oil" kallades det förr i tiden.

Hur ställer sig Unionen till andra pseudovetenskapliga metoder såsom t.ex astrologi eller homeopati, är det något man skulle kunna tänka sig att spendera medlemmarnas medel på i framtiden?

Det vi människor till varje pris vill undvika är att tappa ansiktet, inför oss själva och inför omgivningen.

Har man redan investerat i något ekonomiskt och känslomässigt är det väldigt svårt att efter det medge, ens för sig själv, att det man gjorde kanske inte var så bra ändå.

Det är därför sekter kan behålla medlemmar i år efter år. Man vill inte betala det känslomässiga priset som det innebär att erkänna att man gjort fel så länge. Bättre att stålsätta sig och intala sig själv att man ändå är inne på rätt spår.

Helt otroligt att ett fackförbund håller på med sådant här. Jag har varit fackligt aktiv i 50 år men här slutar det. Det hade det kanske gjort ändå av naturliga skäl men det är med sorg i hjärtat man ser hur världen förändras också i det här avseendet. Facket är till för att bland annat hålla emot när arbetsgivare satsar på trams av det här slaget.

Extra beklämmande är också att många medlemmar har yrken där man ser vetenskaplig metod såsom standarder, normer och tester baserade på dessa som viktiga verktyg.

Unionen ger också legitimitet åt metoden genom att man som en stor aktör lägger så mycket pengar och tid på detta. Är man stor måste man ta ansvar!

Modern forskning (http://www.epochtimes.se/dominerande-vanster-eller-hoger-hjarnhalva-bara...) visar på att höger/vänster hjärnhalva uppfattningen är felaktig och rimligen faller därmed en stor del av kommunikologins argument.

Unionen; sluta kryp på golvet och slösa mina pengar, res er och avbryt detta nu. Vänta inte tills Uppdrag granskning ringer och vill boka tid för ett möte.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2016-02-01. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.