Annons
Annons

Unionen gör tummen upp för IF Metalls utspel

Publicerad 9 maj 2014, kl 14:47

Just som PTK:s förhandlingar om nya turordningsregler och kompetensutveckling för de anställda tycks ha kört fast, öppnar IF Metall för samma sak.
- Det är positivt att de verkar göra samma analys som vi, säger Niklas Hjert, ordförande för PTK:s förhandlingsgrupp.

IF Metall vill förhandla om turordningsregler, anställningsskydd, utbildning och omställning, berättar tidningen Arbetet. Och detta direkt med arbetsgivarna inom industrin. IF Metall anser nämligen att det behövs branschvisa överenskommelser eftersom förutsättningarna skiljer sig åt så mycket.

Beskedet välkomnas av Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och ordförande för PTK:s förhandlingsgrupp. Sedan länge är PTK involverade i förhandlingar om ett nytt omställningsavtal med Svenskt Näringsliv. PTK har velat få till ett system för kompetensutveckling för tjänstemännen, liksom bättre omställningsmöjligheter för visstidsanställda och anställda som sägs upp på grund av ohälsa. Arbetsgivarna å sin sida har krävt ändrade turordningsregler och större möjligheter att styra vilka som ska få behålla jobbet.

Men de förhandlingarna står i stort sett still eftersom parterna står för långt ifrån varandra. De har dock inte kapsejsat helt.

- Nej, vi tycker att de här frågorna är väldigt angelägna och att vi bör hitta en lösning mellan parterna i ett avtal, säger Niklas Hjert som välkomnar IF Metalls utspel.

- Det är positivt att det finns fler förbund som identifierar att vi måste hitta bra lösningar på det här med kompetensutveckling så att de anställda kan vara fortsatt attraktiva under hela yrkeslivet.  Det är bra att vi är fler som kan ta den svåra diskussionen, en förutsättning för förändring är att den är bra genomdiskuterad.

IF Metall talar om branschvisa avtal. Skulle Unionen kunna tänka sig att göra överenskommelser för exempelvis enbart industrin?

- Från Unionens sida är det viktigt att förändringar som vi gör kring de här sakerna är något som vi kan se att vi kan uppnå för alla Unionens medlemmar inom alla våra branscher. Det är vårt mål.

Avvisar du tanken på branschvisa överenskommelser?

- Jag avvisar den inte, men ska vi göra de här väsentliga förändringarna måste vi veta att det är något vi kan göra för alla våra medlemmar.

Nästa helg ska IF Metalls kongress ta ställning till om förbundet ska försöka inleda förhandlingar om bland annat turordningsregler och omställning.

 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Få arbetsgivare förstår hållbar utveckling

  Visserligen hakar många företag på miljöfrågorna. Men det räcker inte med att ”titta på frågorna.” Gör dem i stället. Äg dem, skriver utbildaren och författaren Jimmy Sjöblom.

 • Läs även...

  Svenskt företag sparkar fackligt aktiva i Turkiet

  Fackligt organiserade vid svenska Systemairs fabrik i Turkiet har skickats hem utan lön och två personer har avskedats. Efter en rad olika händelser anmäls nu företaget av ett turkiskt fack för brott mot OECDs riktlinjer för multinationella företag.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  "Det finns en glamfaktor i branschen"

  De flesta företag i kommunikationsbranschen saknar kollektivavtal. Företaget Oh My har precis tagit fram ett nytt, uppgraderat – och menar att det är en väg till framgång.

 • Läs även...

  Scania: Facket fixade extra lönepåslag

  Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.