• Unionen är det näst bäst ansedda fackförbundet. Foto: Colourbox

Unionen har högre anseende än Svenskt Näringsliv

Publicerad 9 maj 2019, kl 10:47

Unionen har ökat sitt anseende något sedan i fjol. Förbundet kommer först på andraplats av de regelrätta fackförbunden. Av samtliga organisationer är förtroende för Friluftsfrämjandet störst.

Kantar Sifo har presenterat sitt årliga anseendeindex och funnit att jämte Friluftsfrämjandet är det Naturskyddsföreningen, Hörselskadades Riksförbund och Reumatikerförbundet som vi nu 2019 har mest tillit till. De fyra organisationerna hamnar alla på skalan över 50 vilket Sifo anser vara ett högt anseende.

Bäst bland de fackliga organisationerna hamnar Jusek och centralorganisationen Saco som båda har 44 poäng. Unionen ligger på siffran 41, vilket är två snäpp upp jämfört med fjolårets mätning och över genomsnittet – 37- för samtliga organisationer.  

Förtroendet för Svenskt Näringsliv får siffran 35, vilket alltså är under snittet, trots att även arbetsgivarorganisationen klättrat upp två snäpp. Under snittet ligger även Teknikföretagen, som tappat fyra enheter, TCO (32 oförändrat) och Svensk Handel (31).

Allra lägst anseende har Kommunal, som ändå fördubblat sin trovärdighet sedan senaste mätningen – från två enheter till fyra.   

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.