Annons
 • Unionen är det näst bäst ansedda fackförbundet. Foto: Colourbox

Unionen har högre anseende än Svenskt Näringsliv

Publicerad 9 maj 2019, kl 10:47

Unionen har ökat sitt anseende något sedan i fjol. Förbundet kommer först på andraplats av de regelrätta fackförbunden. Av samtliga organisationer är förtroende för Friluftsfrämjandet störst.

Kantar Sifo har presenterat sitt årliga anseendeindex och funnit att jämte Friluftsfrämjandet är det Naturskyddsföreningen, Hörselskadades Riksförbund och Reumatikerförbundet som vi nu 2019 har mest tillit till. De fyra organisationerna hamnar alla på skalan över 50 vilket Sifo anser vara ett högt anseende.

Bäst bland de fackliga organisationerna hamnar Jusek och centralorganisationen Saco som båda har 44 poäng. Unionen ligger på siffran 41, vilket är två snäpp upp jämfört med fjolårets mätning och över genomsnittet – 37- för samtliga organisationer.  

Förtroendet för Svenskt Näringsliv får siffran 35, vilket alltså är under snittet, trots att även arbetsgivarorganisationen klättrat upp två snäpp. Under snittet ligger även Teknikföretagen, som tappat fyra enheter, TCO (32 oförändrat) och Svensk Handel (31).

Allra lägst anseende har Kommunal, som ändå fördubblat sin trovärdighet sedan senaste mätningen – från två enheter till fyra.   

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-05-29.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.