• Foto: Andreas Hillergren/TT

Unionen hoppas på avtal för damerna

Publicerad 26 augusti 2019, kl 12:20

Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

– Ett hinder är att nästan hälften av spelarna inte har fotboll som sitt främsta arbete, säger Shadé Jalali, utredare på Unionen som har kartlagt löner och anställningsförhållanden för fotbollsproffs i landslaget och allsvenskan.

För att få upp de kvinnliga fotbollsspelarnas löner jobbar förbundet främst med att uppmärksamma det stora löne- och villkorsglappet som finns inom elitfotbollen.

Läs mer: Extrema löneskillnader i fotbollen

– Många som hejar på fotboll förstår inte hur stor ojämställdheten är inom Sveriges folkligaste sport, säger Shadé Jalai.

Utöver det opinionsbildande arbetet för jämställda löner och rätten till föräldraledighet har förbundet också ett aktivt samarbete med Spelarföreningen, svenska fotbollsspelares intresseorganisation.

Läs mer: Kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva på sina löner

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.