Annons
 • Foto: Andreas Hillergren/TT

Unionen hoppas på avtal för damerna

Publicerad 26 augusti 2019, kl 12:20

Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

– Ett hinder är att nästan hälften av spelarna inte har fotboll som sitt främsta arbete, säger Shadé Jalali, utredare på Unionen som har kartlagt löner och anställningsförhållanden för fotbollsproffs i landslaget och allsvenskan.

För att få upp de kvinnliga fotbollsspelarnas löner jobbar förbundet främst med att uppmärksamma det stora löne- och villkorsglappet som finns inom elitfotbollen.

Läs mer: Extrema löneskillnader i fotbollen

– Många som hejar på fotboll förstår inte hur stor ojämställdheten är inom Sveriges folkligaste sport, säger Shadé Jalai.

Utöver det opinionsbildande arbetet för jämställda löner och rätten till föräldraledighet har förbundet också ett aktivt samarbete med Spelarföreningen, svenska fotbollsspelares intresseorganisation.

Läs mer: Kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva på sina löner

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.