• Anders Ferbe (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) är ordföranden för tre av de fem Facken inom industrin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Unionen kan tänka sig treårigt avtal

Publicerad 9 mars 2017, kl 16:58

Unionen säger ja till ett treårigt avtal för industrin– förutsatt att det är tillräckligt bra. Men än så länge verkar parterna stå långt ifrån varandra.

Snart löper avtalet inom industrin ut. Det tecknas mellan Facken inom industrin* och arbetsgivarorganisationerna inom industrin och brukar betraktas som särskilt viktigt eftersom det blir norm för övriga arbetsmarknaden.

När förhandlingarna började var Unionens inställning att avtalet skulle vara ettårigt. Men i går lämnade de opartiska ordförandena (en sorts medlare som hjälper parterna att träffa kollektivavtal i tid) en avtalsskiss där avtalet är treårigt men där sista året går att säga upp. Ett så långt avtal kan vara okej, enligt Martin Linder, ordförande för Unionen.

– Innehållet i avtalet kommer att avgöra. Det handlar bland annat om nivån på löneökningarna, att vi får ytterligare avsättningar till flexpensionen och att vi hittar en lösning på LO-förbundens låglönesatsning.

Vilka är fördelarna med ett längre avtal?
– Det beror på innehållet. Är det ett avtal som levererar bra löneökningar och ytterligare avsättningar till flexpensionen finns en del som talar för att det kan vara bra att få ett längre avtal. Vi kan också ha förståelse för att man som arbetsgivare tycker att ett längre avtal är bra eftersom det ger stabilitet och förutsägbarhet. Men återigen: innehållet i avtalet är det avgörande.

Vilka är fördelarna med ett ettårigt avtal?
– Om avtalet inte är tillräckligt bra ger ett ettårigt avtal oss chans att förhandla igen om ett år.

Vore det inte skönt att slippa avtalsrörelse nästa år?
– Så kan vi inte tänka. Uppdraget från våra medlemmar är att teckna så bra avtal som möjligt.

Hur är förhandlingsklimatet just nu?
– I början av en förhandling står vi ganska långt ifrån varandra och vi har sett en del krav som vi inte kan gå med på. Sammanfattningsvis kan jag säga att förhandlingarna just nu är tuffa men konstruktiva.

Även Industriarbetsgivarna är positiva till ett treårigt avtal. Men Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, har en annan inställning än fackförbunden till hur stora löneökningarna kan vara.

– Oavsett avtalets längd så måste det ske en betydande nedväxling av löneökningstakten. Enkelt handlar avtalsförhandlingarna om att om företagen ska kunna fortsätta utvecklas är det viktigt att industrin inte drabbas av konkurrensnackdelar gentemot de viktigaste konkurrentländerna, säger han i ett pressmeddelande.

*De fem Facken inom industrin är Unionen, GS, IF Metall, Livs och Sveriges Ingenjörer.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Så hög löneökning ger det nya avtalet

  Parterna är överens om ett nytt avtal för industrin. Industriavtalet, även kallat märket, påverkar hela arbetsmarknaden. Trots att såväl fack som arbetsgivare hade siktet inställt på ett kort avtal är det nya avtalet treårigt.

 • Läs även...

  Nej till medlarbud

  I söndags fick Facken inom industrin ett första avtalsförslag från medlarna. Men förslaget ger för låga löneökningar och saknar pengar till flexpension. Därför ratas det av fackförbunden.

 • Läs även...

  Treårigt avtal kan bli tvåårigt

  Att det nya treåriga Industriavtalet kan sägas upp redan efter två år beror på att både fack och arbetsgivare har velat ha den möjligheten som en slags försäkring i det fall det skulle hända något omvälvande med ekonomin framöver.

 • Läs även...

  Avtal klart för industrin

  Löneavtalet inom industrin är klart och uppges gälla för tre år framåt.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar väntar

  På söndag inleds slutspurten i förhandlingarna om ett nytt avtal för industrin. Parterna räknar med att bli klara i tid – trots att de största frågorna fortfarande inte är lösta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.