• Unionen var på plats vid 37 upplagan av Göteborgs Filmfestival. Invigningen hölls på biograf Draken. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 • Unionen var på plats vid 37 upplagan av Göteborgs Filmfestival. Invigningen hölls på biograf Draken. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Unionen kopplar grepp på filmindustrin

Publicerad 31 januari 2014, kl 10:44

Nu satsar Unionen på vita duken. Under årets filmfestival i Göteborg har Unionen för första gången varit på plats för att lära känna branschen.

Filmarbetarna är hyfsat nöjda med sitt arbetsliv överlag. Däremot är de mindre belåtna med lönen och arbetstiderna. Att den bilden stämmer överens med verkligheten fick Unionen bekräftat när man genomförde en minienkät med branschfolk som besökte förbundets lounge på festivalen. Där kunde de ackrediterade filmarbetarna, cirka 1 800 personer, ladda både sina egna och mobilens batterier.

- Syftet med att vara med var framför allt att lära känna branschen och dess villkor. På sikt vill vi rekrytera medlemmar och teckna fler kollektivavtal, säger Lars Edmar, projektansvarig ombudsman på Unionen, som beskriver dagarna på filmfestivalen som ”spännande”.

- Vi har inga bra mötesarenor för att träffa dem som jobbar med film. Här fick vi chansen att visa upp oss. Många var förvånade, de visste inte att Unionen kunde vara ett fack för dem.

De otrygga villkoren i branschen borde göra det enkelt att värva medlemmar. Samtidigt är det solklart att det finns många som är villiga att ta några hundår för att få in en fot. Problemet är bara att hundåren inte alltid tar slut.

- Det är ett avtalslöst land, utom under inspelningsperioderna. Då omfattas de anställda vanligtvis av Teaterförbundets kollektivavtal. Men arbetet med en film pågår så mycket längre tid än under själva inspelningen, säger Lars Edmar.

Det omedelbara resultatet av deltagandet på filmfestivalen blev att några nya medlemmar rekryterades och att det finns förhoppningar om att teckna kollektivavtal med några filmbolag.

- Det är ett långsiktigt arbete. Arbetsgivarna upplever att tjänstepensionen är ett problem. Men vi kan inte producera film i det här landet till priset av att folk i branschen ska bli fattigpensionärer.

Sannolikt kommer Unionen även att delta i nästa års filmfestival, då kanske även med ett eget seminarium.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.