Annons
Annons
 • Vi vill att alla medlemmar ska få ta del av kakan när företagen gör vinster, säger Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Patrik Nygren

Unionen kräver flexpension för alla

Publicerad 27 september 2016, kl 12:44

Höjda reallöner och en fortsatt kamp för flexpensionen. Det är huvudpunkterna i Unionens mål för den kommande avtalsrörelsen.

Unionen lyckades inte driva igenom flexpension på Almegaområdet i våras. Men det betyder inte att man gett upp. Det är en av de prioriterade frågorna i den avtalsrörelse som tar sin början nu i höst. Samtidigt avvaktar parterna besked från Arbetsdomstolen huruvida pensionsfrågan ens hör hemma i en avtalsrörelse.

Det var Unionens extra förbundsråd som i dag, tisdag, beslutade om de viktigaste frågorna för förbundet. Förutom flexpensionen vill förbundet att alla medlemmar ska få reallöneökningar, det vill säga löneökningar som överstiger inflationen.

– De anställda är företagens viktigaste resurs och bidrar till företagens vinster. Vi vill att alla medlemmar ska få ta del av kakan genom reallöneökningar som inte äventyrar konkurrenskraften, säger Martin Linder, Unionens ordförande.  

Dessutom vill man att medlemmarna ska ges stärkta möjligheter till återhämtning i ett alltmer pressat arbetsliv.

I november kommer Unionen, tillsammans med övriga förbund inom Facken inom industrin, att presentera en gemensam avtalsplattform. De konkreta kraven överlämnas i mitten av december.

Läs mer: Almega vill stoppa prövning i Arbetsdomstolen

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.