Annons
 • Vi vill att alla medlemmar ska få ta del av kakan när företagen gör vinster, säger Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Patrik Nygren

Unionen kräver flexpension för alla

Publicerad 27 september 2016, kl 12:44

Höjda reallöner och en fortsatt kamp för flexpensionen. Det är huvudpunkterna i Unionens mål för den kommande avtalsrörelsen.

Unionen lyckades inte driva igenom flexpension på Almegaområdet i våras. Men det betyder inte att man gett upp. Det är en av de prioriterade frågorna i den avtalsrörelse som tar sin början nu i höst. Samtidigt avvaktar parterna besked från Arbetsdomstolen huruvida pensionsfrågan ens hör hemma i en avtalsrörelse.

Det var Unionens extra förbundsråd som i dag, tisdag, beslutade om de viktigaste frågorna för förbundet. Förutom flexpensionen vill förbundet att alla medlemmar ska få reallöneökningar, det vill säga löneökningar som överstiger inflationen.

– De anställda är företagens viktigaste resurs och bidrar till företagens vinster. Vi vill att alla medlemmar ska få ta del av kakan genom reallöneökningar som inte äventyrar konkurrenskraften, säger Martin Linder, Unionens ordförande.  

Dessutom vill man att medlemmarna ska ges stärkta möjligheter till återhämtning i ett alltmer pressat arbetsliv.

I november kommer Unionen, tillsammans med övriga förbund inom Facken inom industrin, att presentera en gemensam avtalsplattform. De konkreta kraven överlämnas i mitten av december.

Läs mer: Almega vill stoppa prövning i Arbetsdomstolen

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.